Česko se vzpamatovává z drtivých povodní. Lidem pomáhají charity i sbírky

Krnov

Stačila chvíle a lidé přišli o všechno, na co celý život šetřili a budovali. Mnozí navíc tyto zoufalé pocity nezažívali poprvé. Dům 70letého Rudolfa Pokorného poničila voda už v roce 1997. "Potřetí by mě to zabilo, to je na mě moc. Budoval jsem to a teď se díváte, jak vám to odplouvá kdovíkam. Zůstala mi televize, auto a holé ruce. Musím prodat, abych to dal dohromady, a začít znovu," pláče pan Pokorný.

Jeho situace nenechala diváky chladnými a hned po odvysílání reportáže televize Nova mnozí volali s tím, že panu Rudolfovi chtějí pomoci. Pan Pokorný však musel ke sbírce doložit všechny potřebné dokumenty. Jenže ty zničila povodeň. Ve městě nefungovala elektřina ani mobilní signál, takže neměl možnost si je vytisknout. To se povedlo až po několika hodinách a sbírka mohla být vyhlášena. 

"Moc děkuji za solidaritu a jsem rád, že dobří lidé v naší zemi stále existují. Moc moc děkuji," rozbrečel se pan Pokorný.

[chooze:article;value:574237]

Milion korun potřebný na to, aby si pan Pokorný mohl dům dát do pořádku a pořídil si základní vybavení, diváci přes portál Donio darovali během pár hodin. Ve čtvrtek v poledne bylo na účtu sbírky okolo dvou milionů korun. "Myslel jsem, že tam bude pár tisíc, abych si koupil ledničku nebo kotel. Nevěřil bych, že český národ něco takového dokáže," řekl dojatý pan Rudolf.

O peníze, které se vyberou navíc, se chce podělit s dalšími lidmi z Krnova, které potkal podobný osud. "Rád jim předám nějakou domluvenou částku tak, abych podělil všechny na ulici, protože všichni ti v přízemí dostali zabrat," dodal. Velkou úlevou pro pana Pokorného bylo, že se milovaný kocour, který před velkou vodou utekl, našel. 

[chooze:article;value:573994]

​Novojičínsko

Voda řádila i na Novojičínsku. Manželé Vránovi z Bludovic přečkávali povodeň v evakuačním centru. Říčka Zrzávka se vylila z koryta, evakuovali je hasiči a policisté. "My jsme to vždycky viděli v televizi a teď se to týkalo nás," podělila se o pocity posledních dnů Helena Vránová. Manželé Vránovi v neděli ještě napjatě čekali, jak dopadl jejich dům, a věřili, že je dost vysoko na kopci, aby se k němu voda nedostala.

Na těžkou situaci paní Vlachové z nedalekých Sedlnic upozornili místní. "Celý byt, všechny pokoje, koberce zničené všechny, nábytek... Jak jsem stará, tak jsem tohle ještě nezažila," stěžuje se důchodkyně Vlasta Vlachová.

Nejsou to první povodně, které se paní Vlachové prohnaly domem. Naštěstí se semkla celá rodina a následky škod odklízejí svépomocí. Po dvou dnech už byla paní Vlachová veselejší. "Moc by mi ale pomohla sušička, toho prádla je tolik, že je to šílené. To smrdí od toho bahna," postěžovala si. Teď spoléhá na to, že znovu se postavit na nohy jí pomůže pojišťovna. Likvidátor ji už kontaktoval.

[chooze:article;value:574612]

​Co dělat po povodni

Pojištění

Zatímco při běžných škodních událostech byste kontaktovali pojišťovnu e-mailem nebo telefonem, teď můžete využít nejen posílená místa na pobočkách, ale i stánky pojišťoven, které jsou i ve městech a obcích, kde pobočku nemají. U stánku strávíte zhruba tři minuty.

"Klient nám nahlásí jméno, rodné číslo, místo poškozeného místa a případně nám objasní výši škod. My to potom nahlásíme za klienta. Klientovi poté přijde potvrzovací esemeska o pojistné události a pak už je to věcí likvidátora a ten řeší konkrétní výši škody," informovala pracovnice Generali Česká pojišťovna v Mikulovicích Iva Janíčková.

Na pojišťovnu se můžete obrátit i přes telefon. Jakmile voda opadne, odčerpejte ji co nejrychleji ze svého domu a stejně tak odstraňte bahno nebo naplavené trosky. Vezměte mobilní telefon a pořiďte fotky jak objektu, tak i okolí.

[chooze:article;value:574306]

​Pokud to hygienické podmínky dovolí, nic nevyhazujte a poškozených věcí se nezbavujte. Naopak. Shromažďujte je pro likvidátora, který se k vám později dostaví. Škodu – postačí váš odhad – pak nahlaste pojišťovně telefonicky nebo on-line na webových stránkách vaší pojišťovny. Takzvané škodné hlášení má zahrnovat i seznam zasažených věcí, u kterých je uvedené staří, jak moc jsou poškozené, případně cena. Čím víc podkladů, jako jsou třeba účtenky, dodáte, tím rychleji může pojišťovna postupovat.

Při škodném hlášení je třeba uvést identifikaci, číslo pojistné smlouvy, rodné číslo, místo a datum vzniku škody. Musíte také popsat, co se stalo, udat odhadovanou škodu a seznam poškozeného majetku.

Pokud máte nafoceno, můžete začít s úklidem. Pojišťovna je schopná v některých případech škody uzavřít a vyplatit peníze během pár dnů. Stav nahlášené škody můžete zjišťovat jak e-mailem, tak telefonicky u své pojišťovny. 

[chooze:article;value:573973]

Pomoc od státu

Od tohoto týdne můžete žádat stát o mimořádnou finanční pomoc, dostat můžete až 72 900 korun. I v tomto případě jsou vám k dispozici terénní pracovníci. Nutný je občanský průkaz, popřípadě cestovní pas k prokázání totožnosti.

Požádat o mimořádnou finanční pomoc je také možné na webu ministerstva práce a sociálních věcí nebo osobně na Úřadu práce. Pokud se to vaše možnosti dovolují a žádáte on-line, tak na webu mpsv.cz klikněte na "Pomoc v hmotné nouzi" a vyberte formulář "Žádost o mimořádnou okamžitou pomoc". Stačí vyplnit své údaje, popsat svou situaci a vybrat si, jak chcete peníze obdržet. Pak už jen čekáte na schválení.

Zažádat můžete také o peníze na nákup základních potřeb do domácnosti nebo si můžete nechat proplatit výdaje, které vznikly během povodní. Jedná se o takzvaný jednorázový výdaj. Určený je pro případ, že někdo ztratí doklady nebo bude potřebovat uhradit ubytování. Hradí se do výše výdajů a nutné je pak doložení účtenek.

[chooze:article;value:574300]

Charita

Na místních úřadech, v tělocvičnách nebo dalších veřejných budovách vzniklo zázemí, kde si můžete přijít pro pitnou vodu, základní potraviny nebo si v nich můžete nabít své mobilní telefony. Stejně tak můžete využít pomoc dobrovolníků, kteří jsou na místě většinou díky neziskovým organizacím a pomoct vám můžou například při odklízení.

V zasažených lokalitách svojí úlohu plní i potravinové banky. Ty pro lidi potřebují především balenou vodu a některé potraviny, jako jsou třeba těstoviny nebo polévky do hrníčku. Pokud chcete pomoct lidem v zasažených oblastech, můžete přispět nejen tím, že nakoupíte potřebné věci, ale můžete přispět humanitárním organizacím.

Kde lze přispět

Charita České republiky (číslo účtu: 44665522/0800, variabilní symbol: 906), ADRA (č. ú.: 66 8888 66/0300, v. s.: 391), Diakonie ČCE (č. ú.: 2100691426/2010), Český červený kříž (č. ú.: 333999/2700, v. s.: 2404).

Armáda spásy vyhlásila veřejnou sbírku také pro pomoc lidem bez domova. Nezisková organizace Běhejme a pomáhejme útulkům pak prostřednictvím platformy Donio vybírá peníze na opuštěná zvířata.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.