Nová Ves zapojila už třetí čerpadlo. I tak bude trvat, než se lidé vrátí domů

Voda v zaplavené ostravské Nové Vsi díky velkokapacitním čerpadlům klesla podle hasičů od středy o půl metru. Některé domy, které jsou níže v údolí, jsou stále zalité až po střechu. Lidé se na ně zatím dívají jen z mostu. Dál nemohou.

Voda zaplavila také téměř 200 garáží, v některých z nich jsou stále ještě tři metry vody. Živel některým garážím zvedl střechy, jako by byly z papíru. Jejich majitelé je chodí pozorovat z hráze, přes kterou je rozbouřená řeka Odra z neděle na pondělí zaplavila.

[chooze:article;value:574504]

​Martin Horn má garáže na vyvýšeném místě, kde voda už opadla. V jedné z nich má rozebraného veterána. Škodu odhadl na 1,2 milionu korun. "Voda nevylezla nahoru tak jak v devadesátém sedmém roce, kdy tady bylo utopené absolutně všechno, utrhané střechy," řekl pan Horn.

Vodu hasiči odčerpávají do polí v neobydlených částech Nové Vsi. Od středečního večera hjim nově pomáhá třetí čerpadlo. "Předpokládáme, že ta čerpadla budou nasazena ještě v řádu několika dalších dní," dodala mluvčí Záchranného útvaru HZS Jana Urbancová.

"Díky tomu, že řeka Odra se vrátila do svého koryta, tak jsme v podstatě otočili chod a gravitačně pouštíme vodu rourou do řeky Odry," vysvětlil starosta Nové Vsi Tomáš Lefner (Starostové pro Ostravu). Teprve až se hasičům podaří vodu z ostravské Nové Vsi odčerpat, budou se moci majitelé zaplavených domů začít vracet domů a zjišťovat, jaké škody povodeň napáchala.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.