Česko dostane 50 miliard korun od EU na odstranění následků povodní

Možnosti evropské pomoci po ničivých povodních ve čtvrtek řešili představitelé Česka, Slovenska, Polska a Rakouska. Na jednání byl přizván i premiér Rumunska, ten kvůli povodním ve své zemi ale pozvání odmítl.

"Ve Vratislavi jsme se dohodli, že EU uvolní na pomoc pro Českou republiku dvě miliardy eur (v přepočtu 50 miliard Kč – pozn. red.) z kohezních fondů," uvedl Fiala na síti X. Země střední Evropy dostanou celkem 10 miliard eur (250 miliard korun) na odstranění následků povodní.

Kromě předsedy české vlády Petra Fialy (ODS) se tak čtvrtečního jednání zúčastnili polský premiér Donald Tusk, slovenský premiér Robert Fico, rakouský kancléř Karl Nehammer a také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

[chooze:article;value:574300]

Leyenová mluvila především o tom, že je nejdůležitější najít finance na obnovu poničené krajiny a infrastruktury. Pro tyto účely bude sloužit evropský fond solidarity, ze kterého by se měla zaplatit obnova dálnic, železnic nebo mostů. Peníze z tohoto fondu ale podle slov Leyenové nestačí.

K dispozici proto bude další eurofond, ze kterého bude možné dát zemím zasaženým povodněmi 10 miliard eur na obnovu zničené krajiny. Polský premiér Donald Tusk potvrdil, že peníze z fondů využijí, a to nejen na obnovu infrastruktury, ale i na pomoc Rumunsku, které bylo povodněmi také zasaženo.

​Jen v České republice jdou škody po povodních z minulých dnů do desítek miliard korun a podle vyjádření premiéra Fialy se mohou vyšplhat až ke sto miliardám.

Státy zasažené velkou vodou se už ve středu podle předsedy vlády Fialy domluvily na společném postupu při získávání unijní pomoci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.