Situace na Blízkém východě se vyostřuje. Riziko totální války roste, říkají experti

Ačkoli je konflikt mezi Izraelem a Hizballáhem v posledních dnech velmi vyhrocený, tak zatím nepřerostl v otevřenou válku. Riziko otevřeného konfliktu je však podle bezpečnostního analytika Jakuba Záhory nejvyšší od roku 2006, kdy proběhla válka mezi Izraelem a Hizballáhem.

"Obě strany se pořád snaží té totální válce vyhnout tím, že Izrael cílí převážně na infrastrukturu Hizballáhu a činí tak letecky. Hizballáh ostřeluje izraelské severní území, ale zatím se vyhnul tomu, že by útočil na město Haifa nebo Tel Aviv nebo velké civilní aglomerace," popsala pro TN.cz bezpečnostní analytička Irena Kalhousová.

[chooze:article;value:574754]

​"Zatím bych to neoznačovala za totální válku. Stále je kam konflikt eskalovat," dodala Kalhousová. Momentálně probíhá ostřelování. "Nicméně ani poslední eskalace ještě nepřerostla do toho nejhoršího scénáře, což je situace, ve které bude na jedné straně Hizballáh odpalovat tisíce raket na území Izraele, a na straně druhé Izrael, stejně jako to vidíme v Gaze, vybombarduje velkou část Libanonu," uvedl Záhora.

Velké obavy jsou na místě, jelikož jak pro Libanon, tak i pro Izrael by eskalace konfliktu do totální války znamenala obrovské škody i ztráty na životech civilistů. "S připraveností izraelské armády by nedošlo k pozemní invazi Hizballáhu. Tam jde o ty rakety, kterými Hizballáh disponuje v takovém množství, že by přemohly a zahltily izraelské raketové systémy," doplnil Záhora. Hizballáh má údajně odhadem 100 tisíc raket a v případě jejich odpálení najednou by došlo k zasažení civilních i vojenských oblastí na území Izraele.

[chooze:article;value:574582]

​Podle odhadů izraelského velitelství by v případě otevřené války přišly o život nižší desetitisíce izraelských civilistů. Na straně Libanonu by válka měla mnohem horší dopad. Odhadují se vyšší desetitisíce civilních obětí.

"Hlavní riziko z pohledu Hizballáhu je, že Izrael provede pozemní ofenzivu a dobyje území Libanonu a vymýtí jednotky Hizballáhu. Pak by ale hrozilo, že Írán zakročí pravděpodobně raketovými útoky, což by mohlo vést k otevřené válce mezi Izraelem a Íránem, tedy k regionálnímu konfliktu, do kterého by se pak s největší pravděpodobností zapojily i Spojené státy a další západní země," nastínil Záhora.

"Pořád platí, že cíl Izraele je, aby se civilní obyvatelstvo mohlo vrátit do severního Izraele. Jsou to lidé, kteří své domovy opustili po 7. říjnu a jedná se o přibližně 70 tisíc lidí. Cílem je vytlačit Hizballáh od hranic s Izraelem a ideálně za řeku Litani. Samozřejmě cíl Hizballáhu je být součástí války, která probíhá v Gaze, jako ten, kdo na Izrael útočí ze severu. Hizballáh je do určité míry podporovatelem Hamásu," uzavřela Kalhousová.

Podívejte se na středeční rozhovor ve vysílání TN Live s bezpečnostním analytikem Oldřichem Burešem, který rozebral výbuchy pagerů, které způsobily smrt členů Hizballáhu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.