V Česku chybí několik přehrad i hrází. Mohly zabránit tomu nejhoršímu

Nové Heřminovy

Desítky zničených domů, několik mrtvých a fatálně poškozená infrastruktura. Za 27 let jako by se nic nezměnilo. Nové Heřminovy se nepoučily a protipovodňová opatření stále chybí. Nejvíce to v posledních dnech pocítil Krnov a Opava.

"Jednoznačně, pokud by byly hotové Nové Heřminovy, tak ty průtoky by byly výrazně nižší. Můžeme spekulovat, jestli by to byla pětiletá nebo desetiletá povodeň, která by se prohnala Krnovem a Opavou, ale rozhodně by neměla takto devastující charakter," uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:574234]

Stavba je stále jen na papíře. Její zahájení oddalují místní z obce Nové Heřminovy i aktivisté.

​Troubky na Přerovsku

V roce 1997 se staly symbolem tragických povodní. Voda tam tehdy zabila devět lidí. Přesto i ony na protipovodňovou ochranu čekají, a to už téměř tři dekády. Teprve loni v červnu podepsali zástupci obce, Povodí Moravy a Olomouckého kraje memorandum o spolupráci při stavbě protipovodňových opatření. Výstavba by měla začít v roce 2027. Do té doby se musejí Troubky vypořádat s výkupem potřebných pozemků.

Brno

V Brně se protipovodňová ochrana teprve buduje. V této chvíli tak před povodní není chráněna podstatná část města. Jde o území o rozloze asi deseti kilometrů čtverečních, kde žije zhruba 24 tisíc lidí.

[chooze:article;value:574640]

​Dokončení protipovodňové ochrany Brna potrvá roky a vyžádá si miliardy korun. Tempo ovlivňují vysoké náklady, projekční náročnost nebo chybějící územní plán. Stávající totiž pochází z roku 1994.

Další místa

Ochrana proti povodním ale dlouhé roky chybí také například západní části Hradce Králové nebo bohumínské městské části Pudlov. Chráněno není ani chrudimské sídliště Stromovka, kde voda při lokálních povodních stoupá i do paneláků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.