Tatrami se začaly rozléhat děsivé zvuky. Turisté mají strach, vysvětlení je prosté

Děsivé zvuky rozléhající se po lesích a vyděšení neznalí turisté – tak běžně v tomto období vypadá situace v Tatrách. Na problematiku upozornil web Polsat News, který zároveň objasnil, že není důvod k obavám. Zhruba v polovině září totiž začíná období jelení říje, které potrvá až do zhruba poloviny října.

Charakteristická je pro něj zvýšená aktivita této zvěře a právě i hlasitý řev. Jeleni totiž tímto způsobem bojují o pozornost samic. Nebezpečí návštěvníkům hor většinou nehrozí, od zvířat je ale potřeba se držet dál a nerušit je. 

[chooze:article;value:573385]

​Jeleni jsou statná, rychlá a silná zvířata a při vyrušení by člověku mohli vážně ublížit. Nebezpečné je zejména potulovat se venku v noci, kdy se zvyšuje riziko setkání s divokou zvěří. 

I v českých lesích už období jelení říje naplno probíhá. Lánská obora dokonce láká návštěvníky, aby si příští týden přišli užít "fascinující zvuk jelení říje na vlastní uši". 

V době říje je každoročně uzavírán například jelení výběh u Návštěvnického centra Kvilda na Šumavě. K opatření dochází zpravidla mezi polovinou září a polovinou října. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.