Světem se šíří varianta XEC. Do Vánoc se covidem nakazí téměř všichni, říká Prymula

Světem se rychle šíří subvarianta omikronu XEC a odborníci předpokládají, že brzy ovládne i Česko. "Vývoj očkovacích látek probíhá vždy s předstihem a v době, kdy se ještě nedá odhadnout, jaká varianta bude v době jejich aplikace dominovat. Předpokládáme však, že i před XEC ochránění budeme," vysvětluje pro TN.cz exministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula.

Minulé pondělí už počty nově nakažených s covidem v Česku přesáhly 1 100 případů. Jaká čísla očekáváte tento týden?

V poslední době je tam exponenciála poměrně mírná, takže těch nových případů přibude o několik stovek zhruba na 1 600. Pokles můžeme očekávat až před Vánoci. Kvůli relativně málo rozšířenému testování ale přesný přehled o situaci nemáme.

Před Vánoci se ale lidé hodně setkávají na večírcích, jsou plná obchodní centra. Očekáváte, že v té době už bude populace promořena?

Ano, v tu dobu už si budeme moci říci, že s nemocí se téměř všichni setkali a čísla půjdou dolů. Alespoň to tak zatím vždycky bylo. Jediné, co může kartami zamíchat, je současný pozvolný nárůst počtu nakažených.

Nyní se hodně mluví o nové subvariantě XEC. Je už v Česku a v čem je nebezpečná?

I když neustále mluvíme o nových a nových variantách, praktický dopad toho je naprosto minimální. XEC je subvariantou hybridní a vznikla tím, že si předaly informace verze KP33 a KS11. Každopádně pořád hovoříme o subvariantách omikronu.

[chooze:article;value:574445]

Jsou aktuálně dostupné vakcíny účinné i proti zmiňované subvariantě XEC?

Vývoj očkovacích látek probíhá vždy s předstihem a v době, kdy se ještě nedá odhadnout, jaká varianta bude v době jejich aplikace dominovat. Předpokládáme však, že i před XEC ochránění budeme.

Dříve se varianty covidu střídaly poměrně rychle. Měli jsme alfu, betu, deltu, gamu. Čím to, že se omikron drží tak dlouho?

Je to dané tím, že ten vir už nemá mnoho možností, jak se zdokonalovat. Je ve své optimální fázi, dokáže se velmi rychle šířit a nadále tu s námi bude. Tím, že by vyhubil celou populaci, by totiž zrušil i sám sebe.

Existuje riziko, že by vir zmutoval do nějaké nebezpečnější podoby?

Stát se může vše, ale zatím mi to nepřijde příliš pravděpodobné. Virus vyvolává stále mírnější formy onemocnění, zároveň se ale zrychluje jeho šíření.

Vědci neustále o covidu vydávají nové odborné studie. Které z nich podle vás stojí za nějakou větší pozornost?

Nejdůležitější je hledání způsobu, jak vyvinout nové vakcíny. Ty stávající totiž navodí imunitu jen na tři až šest měsíců, nemoc má přitom celoroční sezónnost a nikdo se dvakrát ročně očkovat nebude. Hledání nové vakcíny je proto opravdu zásadní téma pro navození nějaké dlouhodobé imunity.

Záchranáři žalují zdravotnickou službu. Chtějí doplatek za práci během covidu (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.