Pentagon chtěl Ukrajině dodat děsivou zbraň. Biden to ze strachu zatrhl

Vysocí představitelé ministerstva obrany Spojených států chtěli Ukrajině v rámci vojenských balíčků poslat i munici s bílým fosforem. Kanálu NBC News to měli potvrdit tři vysoce postavení američtí úředníci, kteří byli s plány seznámení.

Bílý fosfor je voskovitá látka, která se po kontaktu s kyslíkem okamžitě vznítí. Hoří při velmi vysoké teplotě a je obtížné ho uhasit. Látka ulpívá na povrchu, zejména na oblečení nebo kůži, a může způsobit smrtelné popáleniny. Chemické látky ve vznikajícím kouři mohou poškodit plíce a oči.

[chooze:article;value:575209]

Ve druhé světové válce nebo během války ve Vietnamu se používal proti nepřátelským jednotkám. V současnosti ho Američané používají k vytváření kouře a maskování pohybu vojsk či k osvětlování bojiště. Údajně právě k těmto účelům chtěl Pentagon munici poskytnout i Ukrajině.

Ministerstvo obrany prý chtělo bílý fosfor zahrnout i do posledního balíčku poskytnutého Ukrajině. "Pokud by to nakonec bylo schváleno, oznámení by pravděpodobně neobsahovalo seznam těchto chemických látek," uvádí NBC. Stejně tak tomu prý bylo už u jiných zbraní.

[chooze:article;value:575283]

Podle dvou z úředníků ale Biden dodávky doposud odmítal schválit. Důvodem má být stigma spojené s bílým fosforem a obavy z možného zasažení civilistů. Pentagon ani Bílý dům podle NBC na dotazy k tématu nereagovaly.

Navzdory škodám, které bílý fosfor dokáže napáchat, není na bojišti mezinárodním právem zakázaný. Kromě taktických účelů se smí používat i proti vojákům. Vyloučené je jen použití v případech, kdy by mohl zasáhnout civilisty.

[chooze:article;value:575199]

Právě z použití proti civilnímu obyvatelstvu obvinil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v roce 2022 Rusko. "Byly použity fosforové bomby. Ruské fosforové bomby. Byli opět zabiti dospělí a byly opět zabity děti," řekl tehdy na summitu NATO, jak reportuje kanál CBS News.

Lidskoprávní organizace zdokumentovaly i použití této munice Izraelem v Pásmu Gazy a Libanonu, kde měla zasáhnout také civilisty. Izrael se k těmto obviněním nevyjádřil.

Použití bílého fosforu natočili vloni v syrském městě Rakká (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.