Kimova obávaná sestra po dlouhé době promluvila. KLDR se připravuje na válku

O sestře severokorejského vůdce Kim Čong-una Kim Jo-čong nebylo poměrně dlouho slyšet. Její osoba se jednou za čas objeví v západních médiích, a to zpravidla v souvislosti s nebezpečnými výhrůžkami. Přesně to se stalo i tento týden. 

V úterý vyzvala k budování severokorejského jaderného arzenálu. Informoval o tom web The Korea Times. Záminkou jí měla být návštěva americké jaderné ponorky v Jižní Koreji.

Podle Aju News Kim Jo-čong mluvila o "nepřetržitém a neomezeném" rozšiřování jaderného arzenálu, který poslouží jako "odstrašující prostředek pro jadernou válku, jenž zadrží různé hrozby zvenčí".

"Americké strategické prostředky nikdy nezažijí na Korejském poloostrově pocit klidu," prohlásila také. Podle odborníků tím naznačila možný útok na další podobná plavidla v jihokorejských přístavech, například s pomocí řízené střely.

[chooze:article;value:575022]

Návštěvy amerických ponorek, letadlových lodí či letadel v Jižní Koreji přitom nejsou ničím neobvyklým. Washington tam ale v poslední době posílá své vojáky častěji jakožto vyjádření podpory. KLDR na ně pak často reaguje právě ostrými prohlášeními a raketovými testy.

Atmosféra na poloostrově se navíc v posledních měsících vyostřila. KLDR například oficiálně vzdala alespoň formální snahu o sjednocení obou zemí. Napětí zvyšuje také severokorejská balónová kampaň, při které na jih míří balónky s odpadky. Jižní Korea už pohrozila, že pokud balónky ohrozí bezpečnost jejích občanů, bude vojensky reagovat.

O jaderné válce hovořil nedávno i vůdce KLDR Kim Čong-un (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.