Na Floridu se řítí hurikán Helene. Příkaz k evakuaci už dostaly tisíce lidí

Očekává se, že rychlost větru v bouři přesáhne do čtvrtečního odpoledne nejméně 200 km/h, informuje CNN s tím, že centrum pro hurikány připouští další zesílení větru těsně před příchodem na pevninu.

"Přípravy na ochranu životů a majetku před bouřkovou vlnou a ničivým větrem podél pobřeží floridského Big Bend by měly být urychleně dokončeny ještě dnes," varovali ve středu meteorologové. Helene ve středu rychle zesílila na hurikán a při přechodu přes rekordně teplé vody Mexického zálivu bude dále sílit. Stanice CNN podotýká, že rychle sílící bouře, jako je Helene, jsou ve světě, který se otepluje v důsledku znečištění fosilními palivy, stále častější.

[chooze:article;value:573948]

Očekává se, že střed hurikánu, kde vanou nejnebezpečnější větry, dosáhne pevniny v okolí města Apalachicola v Mexickém zálivu ve čtvrtek večer. Hurikán Helene se při svém postupu na sever rozroste v široké a mohutné monstrum, které nezasáhne jen Floridu. Varování před tropickými bouřemi se vztahuje téměř na celou Floridu, celou Georgii i Jižní Karolínu a rozšířilo se na západ Severní Karolíny a do části Alabamy.

Stanice NBC News s odkazem na Národní meteorologickou službu varovala, že bouřková vlna, která zasáhne Apalachee Bay na Floridě, by mohla být "katastrofální a nepřežitelná". "Tato předpověď, pokud se naplní, představuje pro Apalachee Bay scénář noční můry," uvedla meteorologická služba v místním prohlášení pro oblast Tallahassee. "Prosím, prosím, berte vážně veškeré příkazy k evakuaci!"

K evakuaci již byly donuceny tisíce obyvatel Floridy a téměř pro celý stát platí výstrahy, protože hrozí, že bouře přinese záplavové deště, ničivý vítr a životu nebezpečné bouřkové vlny převyšující šest metrů. Katastrofální dopady větru znamenají, že se lidé musí připravit na rozsáhlé výpadky elektřiny a značný počet popadaných stromů a zablokované silnice.

Pobřeží Mexického zálivu bylo v této sezóně, která začíná 1. června a končí 30. listopadu, vystaveno mimořádnému náporu. Pokud Helene zasáhne floridský Big Bend, jak se očekává, bude to teprve popáté od roku 1851, kdy oblast pobřeží Mexického zálivu zasáhnou čtyři nebo více hurikánů během jedné sezóny.

Na Floridu se řítí hurikán Helene. Silný déšť a vítr bičoval pobřeží Kuby (25/9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.