Putin hrozí jadernými zbraněmi. Rozšiřuje kritéria pro jejich použití

Putin na zasedání rady prohlásil, že je nutné přizpůsobit se novým hrozbám, a i když se přímo nezmínil o Ukrajině, zdá se, že návrh rozšířených opatření souvisí s ofenzivou Moskvy na Ukrajině, kterou zahájila v únoru 2022. Podle agentury AFP změny v doktríně přicházejí v době, kdy Ukrajina usiluje o povolení západních spojenců k použití zbraní dlouhého doletu k úderům na cíle hluboko uvnitř Ruska.

Změny v doktríně avizoval už na začátku září náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov, který uvedl, že Rusko změní svou jadernou doktrínu na základě analýzy nedávných konfliktů a "eskalačního kurzu" Západu.

[chooze:article;value:575042]

"Agresi nejaderného státu za účasti jaderného státu se navrhuje považovat za jejich společný útok na Rusko," řekl Putin během zasedání Rady bezpečnosti. Moskva si rovněž ponechává právo použít jaderné zbraně v případě útoku, a to i v případě, že nepřítel, který používá konvenční zbraně, představuje kritickou hrozbu pro Rusko a Bělorusko, dodal Putin s tím, že tyto změny byly provedeny po dohodě s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem.

Ruská tisková agentura TASS mimo jiné uvedla, že dostatečným důvodem pro jadernou odpověď Moskvy by podle navrhovaných změn mohly být také "spolehlivé informace o masivním vzletu strategických nebo taktických letadel směrem k Rusku nebo o odpálení řízených střel, bezpilotních letounů nebo hypersonických zbraní směrem k jeho území".

Nejdůležitější zárukou bezpečnosti Ruska a jeho občanů podle Putina stále zůstává jaderná "triáda". Revidovaný dokument navíc zahrnuje rozšířený seznam zemí a vojenských aliancí, které podléhají jadernému odstrašování a doplňuje další vojenské hrozby, jejichž neutralizaci by vyžadovalo aktivaci jaderných zbraní. Datum, kdy návrhy změn jaderné doktríny vstoupí v platnost, ruská vláda zatím neupřesnila.

Jadernou doktrínu, která poprvé definovala hrozby, proti nimž lze nasadit jaderné zbraně, schválil Putin v roce 2020. Mimo jiné se v ní uvádí, že Rusko si vyhrazuje právo použít jaderné zbraně, pokud budou proti němu nebo jeho spojencům použity jaderné nebo jiné zbraně hromadného ničení. Ruské síly mohou rovněž nasadit svůj jaderný arzenál v reakci na jakékoli konvenční zbraně, pokud je ohrožena existence Ruska. O použití jaderných zbraní rozhoduje prezident země.

Deník Kyiv Independent v této souvislosti uvádí, že koncem února 2024 se novinářům z Financial Times podařilo získat přístup k tajným ruským dokumentům týkajícím se ruských taktických jaderných zbraní. Podle nich je hranice pro použití těchto zbraní Ruskem mnohem nižší, než veřejně tvrdí ruští představitelé. FT tvrdí, že ruská armáda by je mohla použít i k "odstrašení států od agrese" nebo "eskalace vojenských konfliktů".

Moskva rozmisťuje nové jaderné střely. Jsou nepřemožitelné, říká Putin (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.