Politolog srovnává Kubu s Fialou. Do karet mu hraje obrovská výhoda

Martin Kuba drtivě zvítězil v Jihočeském kraji. Vládnout tak může ODS sama. Kritik koalice SPOLU navíc kandidoval bez podpory ostatních stran. "Samozřejmě se nabízí po tom drtivém vítězství, že právě až padne Petr Fiala, tak pan Kuba je naprosto logickým kandidátem na předsedu," řekl Valeš TN Live.

Fiala totiž spojil svůj osud s koalicí SPOLU, která kandidovala ve čtyřech krajích a vyhrála v jednom z nich. Kuba naopak tvrdí, že je třeba obnovit značku ODS.

[chooze:article;value:575045]

"Udělal skoro 50 procent, což mu obrovsky posílilo mandát. Navíc vzkázal do Prahy, že úspěch ODS v jižních Čechách je úspěchem Martina Kuby a jihočeské, nikoliv pražské, ODS, čímž uštědřil veřejně políček panu premiérovi," popsal politolog. Hejtman ale momentálně tvrdí, že zůstane věrný jižním Čechám.

Je úplně jiný než Fiala

Podle Valeše ve volbách ukázal, jak má politik pracovat. "Jihočeský kraj patří k těm, které se velmi zdárně rozvíjejí. Martin Kuba je znám jako velký příznivec třeba výstavby silniční infrastruktury, včetně dálnic, a není náhodou, že právě v jižních Čechách se staví vedle východních Čech nejvíc," uvedl politolog.

Podle něj ukazuje, jak má vypadat pravicový politik. "On sám je podnikatel, na rozdíl od profesora Fialy, to znamená, že on umí hospodařit i se svými penězi, ne jenom s těmi veřejnými, to je vždycky dobře. Takže je naučen z byznysu, že situace se nedá řešit vždycky zvyšováním dluhu, ale především osekáním výdajů nebo zvyšováním příjmů, ale ne na úkor občanů," doplnil.

[chooze:article;value:575495]

Kuba je v ODS známý jako rebel. "Protestuje velmi elegantně, velmi diplomaticky, ale staví se proti této vládě, nesouhlasí s její politikou," vysvětlil Valeš. Lidé, kteří by normálně ODS nevolili, se proto podle něj rozhodli dát mu hlas, aby podpořili vnitrostranickou opozici v ODS. 

Jeden z důvodů jeho úspěchu ale s celostátní politikou nic společného nemá. "Je to Jihočech, to je velmi důležité, že v jižních Čechách silně funguje lokální patriotismus," zdůraznil politolog.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.