Titanic měli nadosah. Nová mapa odhalila, jak blízko se implodovaná ponorka dostala

[chooze:gallery;value:32270]

​Na palubě ponorky Titan loni v červnu zemřelo všech pět cestujících, kteří se chtěli dostat k vraku lodi Titanic. Vyšetřování tragédie stále pokračuje a na veřejnost se dostávají nové detaily.

Americká pobřežní stráž (USCG) tento týden zveřejnila podrobnou mapku, která ukazuje trosky ponorky rozprostírající se na ploše zhruba 30 tisíc metrů čtverečních, uvedl deník The Independent

Poslední známá poloha ponorky Titan před implozí byla podle posledních informací 1 600 stop (zhruba 500 metrů) od přídě Titaniku. Nová mapka ale ukázala, že trosky ponorky byly nalezeny mnohem blíže k přídi, a to ve vzdálenosti 300 metrů, uvedli představitelé pobřežní stráže.

​Imploze si vyžádala životy generálního ředitele OceanGate Stocktona Rushe (61), experta na Titanic Paula-Henriho Nargeoleta (77), britského miliardáře Hamishe Hardinga (58), pákistánského miliardáře Shahzada Dawooda (48) a jeho syna Sulemana (19).

[chooze:article;value:568563]

​Titanic se po nárazu do ledovce v roce 1912 rozdělil na dvě části, které jsou od sebe vzdálené asi 2 600 stop (zhruba 800 metrů). Záď byla při potopení z větší části zničena, ale příď lodi byla zdokumentována mnohem podrobněji. Právě k té mířila i ponorka firmy OceanGate. "Námořní rada má důkazy potvrzující, že expedice ponorky Titan navštívily příďovou část trosek RMS Titanic," uvedla USCG.

Vyšetřování pokračuje

Příčina imploze ponorky Titan je stále předmětem vyšetřování. Nedávno svědectví podala i bývalá specialistka společnosti OceanGate Renata Rojasová, která se neubránila emocím a před vyšetřovací komisí propukla v pláč. Posádka podle Rojasové dobře věděla, že ponor nemusí dopadnout dobře. "Tohle se nikdy neprodávalo jako cesta do Disneylandu. Byla to expedice, kde se dějí věci a vy se musíte přizpůsobit změnám," citoval ji deník New York Post.

Podívejte se na trosky ponorky (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.