Američané ztrapnili Čínu. Odhalili její ostudné tajemství

Čínskému námořnictvu se neplánovaně potopila jeho nejmodernější jaderná ponorka. S odvoláním na americké představitele o tom informuje deník Financial Times. Východní velmoc se tuto nehodu snažila zakrýt, což se jí ale nepovedlo. Objevily se totiž satelitní snímky dokazující potopení plavidla. 

Útočná jaderná ponorka třídy Čou měla být chloubou čínského námořnictva. Šlo o vůbec první zařízení svého druhu, které Číňané dokončovali v přístavu na řece Jang-c'-ťiang. Ještě v březnu jej satelity zachytily přivázané u břehu, v létě ale místo něj byla jen skupina plovoucích jeřábů. Podle Američanů je to jasné znamení, že se Čína snaží potopenou ponorku vylovit. Ke dnu měla klesnout v květnu.

"Není divu, že se námořnictvo Čínské lidové osvobozenecké armády snažilo ututlat, že se jeho nová útočná ponorka s jaderným pohonem, navíc první svého druhu, potopila hned u mola," okomentoval pro CNN tuto neobvyklou situaci vysoce postavený zdroj z amerického ministerstva obrany.

[chooze:article;value:575373]

​Tento incident nejenomže podkopává pověst čínského námořnictva a obranného průmyslu, ale může také zpomalit zavedení ponorky do výzbroje. Po vylovení se ji totiž námořnictvo pravděpodobně pokusí opravit. Teno proces ale může trvat i několik let. Například oprava potopené americké ponorky na konci 60. let zabral přes dva roky.

"V tomto případě může být zpoždění ještě delší, protože jde o první loď ve své třídě," upozornil Financial Times zdroj uvnitř jedné ze západních armád.

Kdo má z čínského selhání naopak radost, jsou Spojené státy, které s Čínou soupeří o námořní nadvládu v Pacifiku. Čína totiž USA v mnoha ohledech, pokud jde o námořnictvo, dohání. V celkovém počtu lodí už dokonce Spojené státy předehnala.

Si Ťin-pching navštívil Francii. S Macronem diskutovali o válce na Ukrajině (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.