Češi jezdí za hranice pro léky. V polských lékárnách ušetří i desítky procent

Reportéři TV Nova zkusili srovnávací nákup u tuzemsku a v Polsku. Vybrali volně prodejné léky na nachlazení a chřipku, oční kapky a několik přípravků na posílení imunity. Snažili se nakoupit medikamenty od stejného výrobce se stejným názvem a stejným složením.

Sedm produktů koupených v Česku vyšlo na 1 359 korun. Téměř totožné léky se stejnou účinnou látkou a stejným složením stály v Polsku přibližně o 300 korun méně. Podle lékárníků v Polsku tam jezdí pro léky hodně Čechů. .

Nákupy reportéři televize Nova provedli vždy v jedné lékárně. Nezohledňovali případné slevy v různých lékárenských řetězcích nebo na internetu.

[chooze:article;value:574195]

"U volně prodejných léků tady v příhraničí máme hodně nakupujících z Česka. Ceny v České republice neznám, ale zřejmě se jim to vyplatí, protože nakupují opravdu hodně," řekla tamější lékárnice. Asi před rokem se do Polska Češi naučili jezdit kvůli výpadkům některých léků na našem trhu. Zjistili, že navíc ušetří.

"Měl jsem něco jako Brufen a byl jsem spokojený," řekl jeden z českých zákazníků s tím, že ušetřil asi 30 %. "Byla jsem tu i u optika, dvakrát jsem si nechala dělat brýle, ten rozdíl byl tak 50 %," dodala jiná zákaznice.

​​"U volně dostupných léků je široký výběr, dají se docela snadno nahradit. Je velká škála firem, které to vyrábějí, ceny se pohybují, jiná firma, jiný výrobce, různá výroba, různé balení," řekla vedoucí lékárnice Kateřina Jelínková.

Už od loňského podzimu funguje přeshraniční e-recept u léků předepsaných lékařem. Nevýhodou je, že za něj zaplatíte plnou cenu a ne všechny lékárny jsou do systému přihlášené. "Několik zákazníků už to u nás chtělo, ale prostě nám to tu čtečka nebere. Nevíme, proč to tak je," uvedla polská lékárnice.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.