Finská zoo do Číny vrátí pandy. Stojí víc než zbytek zvířat dohromady

Samice Lumi a samec Pyry. Pandí pár, který od čínské vlády dostala soukromá zoo Ähtäri ve Finsku. Řadu let tyhle roztomilé šelmy s typickou černo-bílou srstí a zavalitým tělem přitahovaly pozornost návštěvníků. Teď budou muset zpátky do Číny.

"Pandy velké Lumi a Pyry se ještě letos předčasně vrátí do své domoviny. Srdečně děkujeme našim partnerům i návštěvníkům zoo za to, že nám umožnili být součástí projektu na ochranu pand, který i nadále probíhá v zoologických zahradách po celém světě," uvedla zoo.

[chooze:article;value:573994]

​Pandí pár se do Finska dostal v lednu 2018, jen několik měsíců poté, co tuto severskou zemi navštívil čínský prezident Si Ťin-pching. Byl to dárek v rámci takzvané pandí diplomacie ke stoletému výročí nezávislosti Finska. Že šlo o danajský dar, zjistil provozovatel zoologické zahrady poměrně záhy.

Péče o Lumi a Pyryho vyjde vedení zoo v přepočtu na téměř 38 milionů korun ročně, starost o jejich výběh dokonce na 201 milionů, což je víc než ostatní obyvatelé zoo dohromady. Není divu, na pandy musel prakticky nepřetržitě dohlížet placený ošetřovatel a extrémně nákladný byl i dovoz bambusu, kterým se zvířata živí.

[chooze:article;value:575357]

​Zpět do Číny chce Finsko oba jedince vrátit ještě letos v listopadu poté, co jim skončí měsíční karanténa. Na severu Evropy přitom měli Lumi a Pyry původně zůstat až do roku 2033.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.