Dva další Češi zemřeli na černý kašel. V ohrožení jsou i malé děti

[chooze:gallery;value:37551]

​Za září podle zprávy Státního zdravotního ústavu (SZÚ) přibylo 1 691 případů onemocnění pertusí. Přibyly navíc dvě oběti, a to senioři ve věku 91 a 93 let.

V Česku se letos nakazilo pertusí 23 090 lidí, z nich 11 nemoci podlehlo. Většinou jde o starší lidi, u kterých se mohlo zkombinovat více infekcí. V ohrožení jsou ale i děti.

Dvěma z obětí bylo totiž méně než jeden rok. Zemřelo tříměsíční a devítiměsíční dítě. Nejvyšší počet nakažených je ve věkové skupině 15 až 19 let, děti jsou ale obvykle v tomto věku očkované pěti až šesti dávkami aP vakcíny proti nemoci. 

[chooze:article;value:572238]

"Je třeba upozornit, že s nastupující sezónou respiračních infekcí ARI/ILI lze předpokládat, že osoby s chronickým onemocněním a senioři, kteří jsou křehčí a náchylnější k infekcím obecně, i vzhledem k oslabení jejich imunitního systému, mohou mít souběh více infekcí, které mohou být vážnou až fatální komplikací," vzkázal SZÚ.

V největším ohrožení jsou tak senioři, z 11 obětí jich sedm bylo starších 65 let. "Tyto osoby by měly zvážit očkování nebo by jim jejich ošetřující lékař měl doporučit očkování proti vybraným onemocněním (chřipka, covid-19, pneumokoky, pertuse), zejména pokud jsou tyto osoby institucionalizovány," doporučil SZÚ.

Očkovat by se měly i nastávající matky. Vakcinace totiž podle SZÚ chrání i v současné zhoršené epidemické situaci novorozence a kojence. "U dětí do jednoho roku života bylo v roce 2024 hlášeno již celkem 566 případů onemocnění pertusí, v posledních čtyřech týdnech bylo evidováno průměrně 16,8 nových případů za týden," varoval ústav.

Černý kašel se prudce šíří po Česku. Nárůst je zatím nejvyšší, oznámil úřad (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.