Češi otročili v britském McDonaldu. Gang si z jejich peněz kupoval auta a domy

Více než čtyři roky měla být vykořisťována skupina 16 osob z České republiky. Gang tyto lidi donutil pracovat buď v restauraci rychlého občerstvení nebo v továrně na pečivo, která zásobovala například řetězce Coop, M&S nebo Tesco. Novináři britské BBC s některými obětmi mluvili a popsali jejich příběh. 

Devět obětí bylo nuceno pracovat v pobočce McDonald's v Caxtonu v Cambridgeshire. Devět osob pracovalo ve společnosti s továrnami v Hoddesdonu v Hertfordshire a Tottenhamu v severním Londýně. Dvě osoby pracovaly jak v řetězci rychlého občerstvení, tak v továrně. Šlo často o bezdomovce, které nalákala vidina lepšího života ve Spojeném království.

Oběti vydělávaly sice alespoň zákonem stanovenou minimální mzdu, ale gang složený z šesti členů jedné rodiny jim ji téměř celou zabavoval. Moderní otroci žili za pár liber denně ve stísněných podmínkách v děravé kůlně a v nevytopeném karavanu. V čele gangu byli podle BBC bratři Ernest a Zdeněk Dřevěňákovi. Velmi aktivní měla být i partnerka prvního z nich Veronika Bubenčíková. Oběti měli celkem obrat nejméně o 200 tisíc liber (v přepočtu přes šest milionů korun), uvedl web cambsnews.

[chooze:article;value:563836]

​Vše se mělo dít v letech 2015 až 2019. Při několika příležitostech oběti utekly domů do Česka, ale byly vypátrány a poslány zpět do Spojeného království. Vykořisťování skončilo v říjnu 2019 poté, co oběti kontaktovaly policii v České republice, která poté upozornila své britské protějšky.

Britská policie následně zjistila, že z jejich práce gang financoval luxusní auta, zlaté šperky a nemovitosti v České republice. Celé vyšetřování se protáhlo kvůli vypuknutí pandemie nemoci covid-19. Nakonec ale bylo všech šest osob odsouzeno.

Varovné znaky byly přehlíženy

Novináři upozornili na několik varovných signálů, které podle ní firmy zaměstnávající oběti přehlížely. Například to, že mzdy byly vypláceny na bankovní účty na cizí jména nebo že oběti neuměly mluvit anglicky a žádosti o jejich zaměstnání vyřizoval člen gangu. Oběti také pracovaly extrémní množství hodin, a to až 100 týdně. Jedna oběť prý pracovala ve 30hodinové směně.

"Skutečně mě znepokojuje, že bylo přehlédnuto tolik varovných signálů a že společnosti možná neudělaly dost pro ochranu zranitelných pracovníků," řekla bývalá nezávislá komisařka pro boj proti otroctví Sara Thorntonová. I podle policie mohly firmy, které sice samy nepochybily, udělat pro své zaměstnance více. Chris Acourt, který vedl vyšetřování policie, řekl, že měly "obrovské příležitosti" všemu zabránit mnohem dříve.

Řetězec se brání

Společnost McDonald's funguje na principu franšíz. Pobočku, kde oběti pracovaly, provozovali v letech 2015 až 2019 dva různí držitelé. Současný držitel franšízy Ahmet Mustafa podle společnosti s policií plně spolupracoval.

[chooze:article;value:503081]

​Společnost ve vyjádření pro BBC uvedla, že jí "hluboce" záleží na všech zaměstnancích, a slíbila, že ve spolupráci s franšízanty a britskou vládou bude bojovat proti modernímu otroctví. Uvedla také, že v říjnu 2023 zadala nezávislou revizi a přijala opatření ke zlepšení své schopnosti "odhalit a odvrátit potenciální rizika, jako jsou: sdílené bankovní účty, nadměrná pracovní doba a kontrola využívání tlumočníků při pohovorech".

Továrna na pečivo, kde otročilo osm Čechů, skončila v roce 2022. Společnosti, které od ní braly zboží, prý nic netušily.

Nejde o zdaleka jediný případ otrokářství týkající se Čechů. Podobný případ vyšetřovala policie také na Děčínsku (11/23):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.