Lidé vozí houby domů na kolečku. Mapa ukazuje, kde je teď největší úroda

[chooze:gallery;value:37550]

Na Hradecku či v dalších místech českého vnitrozemí se houbám moc nedaří. Jinde je vozí z lesa na kolečku tak, jako u Vodní nádrže Hracholusky, kam se vypravila také Petra se svou rodinou. 

"Bedly vysoké jsme vozili z louky, naopak v lese jsme nenašli nic. Některé mají v průměru 24 centimetrů. U jejich sběru je ale nutné si dát pozor, protože část bedel je jedovatá. Ty jedlé je však možné snadno rozeznat, protože jejich prstenec je možné posouvat," připomíná Petra.

[chooze:article;value:575678]

​S tak velkou nadílkou se svou rodinou nepočítala, část proto rozdali známým. "Z dalších uvaříme guláš, který je výtečný. Už máme připravenou také směs na topinky. Bedlové škvarky jsou opravdu výtečné. Zbytek nasušíme a rozemeleme na koření, které je také velmi dobré," netají se se svými plány houbařka.

​Měla přitom velké štěstí. Naopak mnoho dalších Čechů, kteří se o víkendu vypravili do lesa s košíky, takový úspěch nemělo. Velmi vysoká pravděpodobnost růstu hub je ale podle mapy Českého hydrometeorologického ústavu v českém pohraničí či na Vysočině.

Příliš úspěšná v Královéhradeckém kraji nebyla ani mykoložka Tereza Tejkalová. "Podle toho, co vím od dalších houbařů, mohu potvrdit, že bedly rostou opravdu hodně. Dobře se také daří klouzkům a hřibům smrkovým. Naopak čehokoli jiného je jen velmi málo. Také se to bohužel daří špatně i hřibu hnědému, který je jinak velmi oblíbený," upřesňuje mykoložka. "Je to trochu záhada a výskyt hub také bývá velmi lokální," dodává Tejkalová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.