Izrael zachránil Iron Dome. Jinde by útok Íránu způsobil nezměrné škody

Záběry, které budí hrůzu, ale zároveň fascinují. To je práce Iron Domu neboli Železné kopule. "Tento útok byl zmařen díky izraelskému systému protivzdušné obrany, který je nejlepší na světě. Blahopřeji izraelské armádě k působivému úspěchu," vzkázal izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

"Iron Dome není ze železa, je křehčí než sklo," prohlásil íránský prezident Masúd Pezeškján. To je ale pravděpodobně jen zbožné přání. Systém je účinný na 90 %. To Iron Dome dokázal nejen včera, ale už několikrát v minulosti.

[chooze:article;value:576599]

"Izraelský systém Iron Dome je jedna ze součástí tříprvkového systému izraelské protivzdušné a protiraketové obrany. Je určený pro ničení cílů, raket, ale i dělostřeleckých projektilů do vzdálenosti 70 kilometrů," uvedl vojenský expert Michal Zdobinský.

Systém se skládá z odpalovací baterie, kde jsou v pohotovosti rakety, a radarového systému. Právě on zachytí jakoukoli střelu směřující na izraelské území. A je velmi chytrý.

"Podle jejich dráhy určuje, zda dopadne do oblasti, která je bráněná tímto systémem. A pokud je mimo tuto oblast, systém si ho nevšímá," sdělil vojenský expert Michal Zdobinský.

[chooze:article;value:576612]

Radar odhalí odpálené nepřátelské střely. Spočítá jejich trasu, informace předá do řídícího centra. To vyhodnotí, jestli rakety představují hrozbu. Pokud ano, tak vypálí protiraketovou, tři metry dlouhou a necelých 100 kilogramů těžkou střelu.

"Zničí ji ve vzduchu a ničí ji tak, že se k ní přibližuje a v krátké vzdálenosti ji zničí nebo vychýlí z letu. Vždycky na zem dopadnou kovové úlomky. Ta bojová část, která by na zemi způsobila škody, už exploduje ve vzduchu," popsal Zdobinský. Radary Ironu Domu jsou schopny sledovat až tisíc cílů současně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.