Češi letos přijdou o oblíbený nápoj. Není dost jablek a moštu moc nebude

Moštárna v Habrovicích na Ústecku jako jedna z mála letos oprášila lisy a zahájila provoz. Jenže už po týdnu bylo jasné, že to letos bude bída. Není co moštovat.

"Letos je úroda jablek špatná, 80 % úrody pomrzlo. Zkrátili jsme otevírací dobu. Když je dobrá sezóna, máme tady za den 80 aut a teď přijede deset a jsme rádi," poznamenal provozovatel moštárny Štěpán Ladra.

[chooze:article;value:576357]

Hodně smutnou úrodu potvrzují také sami zahrádkáři. Letos se o mošt zřejmě dělit nebudou. "My máme tři zahrady, máme třeba třetinu úrody. Je to slabota proti minulým rokům," sdělila zahrádkářka Lenka Hlávková. "Je z toho 15 % zisku proti vynikající sezóně. Letos to je jenom na to, že se zaplatí elektrika a voda," dodal Ladra.

Třeba v zahrádkářské kolonii v Bílině na Teplicku kvůli nedostatku ovoce moštárnu vůbec neotevřeli, nevyplatilo by se jim to. Mrazy ničily úrodu napříč republikou. Ovocnářské sady nemají co prodávat, sklady jsou prázdné, ruší se i samosběry.

[chooze:article;value:572098]

"Normální sklizeň máme kolem 500 tun a v letošním roce jsme zatím sklidili 12 tun a předpokládám, že ještě dvě tuny sklidíme. Tam je to hodně špatné," uvedl předseda zemědělského družstva Klapý Otakar Šašek.

"V sadech se sklidí 24 tisíc tun, to je o 100 tisíc tun méně, než je průměr. Mrazy zničily tři čtvrtiny úrody," řekl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. 

Česko bez jablek nezůstane, v obchodech domácí úrodu nahradí dovoz. Dá se ale očekávat zdražení, průměrně teď kilo jablek stojí 37 korun. Před koncem se očekává nárůst až na 50.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.