Rusové postupují a Ukrajinci ztrácí optimismus. Válka je příliš dlouhá, říká expert

Navzdory pádu Vuhledaru v Doněcké oblasti je alespoň na některých místech ukrajinská fronta stabilní. Kyjev by ale potřeboval další vlnu mobilizace, která by však mohla narazit na špatnou náladu ve společnosti.   

"Válka už trvá dlouho a mnoho dobrých zpráv nepřichází. Také by byl problém nové jednotky vyzbrojit," říká pro TN.cz vojenský analytik Milan Mikulecký.

[chooze:article;value:576579]

Proč se Ukrajině nepodařilo Vuhledar udržet?

V posledních dnech už bylo něco takového nevyhnutelné. Ukrajinci se tam dostali do obklíčení a pád města už pro ně byl lepší, než kdyby zůstali v obklíčení. I nadále se však napadená země před agresi brání.

Vyhlídky jsou tedy špatné?

Můžeme se utěšovat snad jedině tím, že se Kyjevu podařil alespoň ten ústup, a jeho ztráty tak nebyly větší než nezbytně nutné. Přesto je to bolestivá prohra vyvolávající celou řadu otazníků. Tedy jestli například kurská operace Ukrajině pomohla, nebo nepomohla.

Zdá se, že Ukrajinci mají problém s udržením obrany i v dalších částech východní fronty.

Nyní se dá navíc očekávat, že Rusové část jednotek od Vuhledaru stáhnou a použijí je k nahlodávání ukrajinských pozic někde jinde. Možná i v Kurské oblasti.

S čím dalším ještě můžeme počítat?

Rusové budou pokračovat ve snaze dosáhnout cílů, které si vytyčili pro tento rok, tedy získat celou Doněckou a Luhanskou oblast. Na jihu, třeba u Chersonu, je ale ta fronta statická a nic nenasvědčuje, že by tam Rusové chtěli zvětšit svoje úsilí.

Nějaký dominový efekt, že by se zhroutila celá fronta, tedy nehrozí?

Něčemu takovému zatím nic nenasvědčuje. Rusové se přesto snaží dál postupovat. Někdy třeba jen o desítky či stovky metrů za den.

Zdá se tedy, že mají navrch.

Oni mají zcela jinou ekonomickou sílu než Ukrajina a bohužel jsou schopní vydržet déle.

Tichým podporovatelem Moskvy je Peking.

Ta zásadní pomoc, která Rusům přichází, je ze Severní Koreje, a kdyby to Číně nehrálo do karet, tak se tyto obchody neuskuteční, protože Pchjongjang je do značné míry závislý na tom, co mu dovolí Peking. Sama Čína ale Rusům munici nedodává, protože se obává reakce Spojených států.

Dá se mluvit o spojenectví Číny a Ruska?

Ne. Oni nemají společné zájmy. Mají jen společného nepřítele.

Ukrajině kvůli situaci na frontě pravděpodobně nezbude nic jiného než spustit další vlnu mobilizace.

To je však problematické, protože nálada v té společnosti není příliš optimistická. Válka už trvá dlouho a mnoho dobrých zpráv nepřichází. Také by byl problém nové jednotky vyzbrojit.

 Dojemný moment: Ukrajinský dron zachránil ruského vojáka (28/9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.