Zbrojařská firma darovala pomoc Ukrajině. Dorazit má do konce října

Kontejner až po strop naložený průzkumnými vojenskými drony, diesel agregáty na výrobu elektřiny a přenosnými nabíjecími stanicemi. Pomoc pro válkou zmítanou Ukrajinu převzala ministryně obrany Jana Černochová z ODS na zkušebním okruhu automobilky Tatra v Kopřivnici.

"Já bych za ten dar chtěla strašně moc poděkovat, chtěla bych poděkovat za to, že prakticky tady to rozhodnutí netrvalo déle než jednu minutu," prohlásila Jana Černochová. 

Dar za přibližně tři a půl milionu korun pořídila největší tuzemská zbrojařská firma. "Potřebujeme pomoct těm lidem, byla napadnutá jejich svoboda a víceméně i ta suverenita," uvedl generální ředitel Excalibur Army Vladimír Stulančák.

[chooze:article;value:576656]

Pomoc zamíří na západní Ukrajinu do Starého Martinova a Zborova. Podporu Ukrajincům nabídla ministryně obrany Jana Černochová koncem července během své návštěvy na Ukrajině. 

"Mají obavu ze zimy, mají obavu z toho, že opět budou vystaveni tomu, že budou bez energií, že budou bez tepla, že jim stále chybí bezpilotní průzkumné prostředky," popsala Černochová.

[chooze:article;value:576579]

Do přibližně 700 kilometrů vzdáleného Zborova dorazí z Kopřivnice nákladní auto s pomocí nejpozději do konce měsíce. "Vzhledem k citlivosti bychom neradi takto šli do nějakých detailů," vzkázal Stulančák.

Zanedlouho uplyne dva a tři čtvrtě roku od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Pomoc Česka za tu dobu podle Institutu světové ekonomiky v německém Kielu přesáhla zhruba 120 miliard korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.