Při raketovém útoku poblíž Doněcku zemřelo šest severokorejských důstojníků

Deník Kyiv Post s odkazem na zprávy z ruských sociálních médií uvádí, že Rusové před raketovým úderem předváděli severokorejským zástupcům výcvik personálu pro útočné akce a obranu. Ukrajinská rozvědka (HUR) v loňském roce přinesla zprávu o příjezdu omezeného kontingentu vojáků ze Severní Koreje na dočasně okupované území Ukrajiny, včetně ženijních jednotek, což má nasvědčovat aktivní spolupráci mezi Ruskem a Severní Koreou.

V září 2023 informovala ukrajinská odbojová organizace Centrum národního odporu (CNR), že Rusko plánuje na okupovaná území Doněcka a Luhanska přivést severokorejské občany, kteří by měli pracovat na stavbách.

[chooze:article;value:574034]

Deník v této souvislosti připomíná, že ruský prezident Vladimir Putin po setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v červnu tohoto roku přesvědčil svůj protějšek z Pchjongjangu, aby otevřel „diplomatické mise v Doněcku a Luhansku“.

Podle agentury RBC Ukraine Putin během své návštěvy Severní Koreje podepsal se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem dohodu o komplexním strategickém partnerství, která stanovuje okamžitou vzájemnou pomoc v případě agrese proti kterékoli zemi.

První informace o možném rozmístění rozsáhlých ženijních vojsk KLDR na Ukrajině přinesla jihokorejská televizní síť TV Chosun, která s odkazem na nejmenovaný vládní zdroj uvedla, že severokorejské ozbrojené síly mají deset ženijních brigád, z nichž tři nebo čtyři by mohly být vyslány do Doněcké oblasti. Vojenský expert Pavlo Narozhnyy vysvětlil v komentáři pro RBC Ukraina, že každá brigáda se může skládat z přibližně 5 000 lidí, což znamená celkem přibližně 15 000 až 20 000 vojáků.

Institut pro studium války (ISW) k rozmístění severokorejských vojáků na Ukrajině uvedl, že dosud neexistují žádné důkazy o tom, že by se severokorejský vojenský personál hodlal účastnit bojových akcí na Ukrajině. Přímá ženijní podpora z KLDR by však mohla uvolnit některé ruské síly pro operace podél frontové linie a přispět k ruskému úsilí o rozšíření vojenské infrastruktury a obranných opevnění na okupovaném území Ukrajiny.

Ukrajina chce v Rusku útočit západními zbraněmi. Spojenci by to měli povolit (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.