Žena šla na potrat v 9. měsíci těhotenství. Natočila si to na video

Korejská policie se v srpnu začala zabývat případem ženy, která šla na potrat ve 36. týdnu těhotenství – tedy v devátém měsíci, kdy je plod dostatečně vyvinutý na to, aby přežil mimo dělohu.

"Když se mi letos v březnu na delší dobu zastavila menstruace, diagnostikovali mi syndrom polycystických vaječníků, takže mě nikdy nenapadlo, že můžu být těhotná. To jsem ale zjistila až později, když jsem navštívila kliniku," popsala podle The Korea Herald ve videu nahraném na YouTobe 24letá žena, která potrat podstoupila.

Ve videu dále uvedla, že svého lehkovážného a nedbalého chování lituje a dodala, že za zákrok zaplatila 9 milionů wonů (přes 150 tisíc korun) a v nemocnici strávila pět dní.

[chooze:article;value:574353]

​Video ze svého youtubového kanálu smazala poté, co ostatní uživatelé kritizovali její neetické chování a psali, že potrat v této fázi těhotenství je vražda. Případem se v srpnu začala zabývat policie – žena i lékař jsou podezřelí z trestného činu. 

Deník The Korea Times informoval, že jak podle zdravotních, tak podle právních expertů by lékař, který zákrok provedl, mohl být uznán vinným z vraždy. Policie ale musí najít dostatek důkazů, že k ukončení života plodu došlo mimo tělo ženy. Podle odborníků však mohl použít léky, které plod usmrtily už v děloze, aby se vyhnul právním problémům.

Podle právníků je však nepravděpodobné, že by ženu odsoudili. Navíc pokud byla při zákroku v anestezii, tak by bylo obtížné prokázat, že souhlasila se způsobem, jakým lékař zákrok provedl.

[chooze:article;value:558269]

​Korejská lékařská asociace uvedla, že lékaře postaví před disciplinární řízení. Umělé přerušení těhotenství v takto pokročilém stádiu organizace označila za vraždu.

V Jižní Koreji už téměř čtyři roky neexistují zákony, které by upravovaly kdy, kde a jak se mohou potraty provádět, vysvětluje CNN. V roce 2019 jihokorejský ústavní soud zrušil 60 let trvající zákaz potratů s tím, že Národnímu shromáždění uložil, aby do konce roku 2020 přijalo nové zákony o potratech, které by měly podle soudu uvádět lhůtu 22 týdnů jako nejzazší termín pro umělé přerušení těhotenství. 

Zákonodárci však termín nedodrželi, čímž se fakticky legalizovaly potraty v jakékoli fázi těhotenství. "Pokud neexistuje žádný zákon kriminalizující určité chování, pak neexistuje žádný trestný čin za toto jednání," okomentovala situaci profesorka práva na Hongik University v Soulu Cho Hee-kyoung.

Odborníci to označují za politické vakuum, které nejen že otevírá dveře nekalým praktikám, ale také ztěžuje přístup k bezpečným potratům.

Žena zemřela při porodu v sídle sekty na Plzeňsku. Podívejte se na reportáž TV Nova ze září:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.