Ovocné e-cigarety nejspíš budou. Tupé zákazy nedávají smysl, hodnotí expert

Podle Vobořila mohl vést ministerstvo ke změně názoru tlak odborné veřejnosti. Ta měla totiž obavy, že by zákaz ochucených e-cigaret vedl kuřáky k návratu ke klasickým cigaretám. "To není dobré, protože to je o 95 procent více karcinogenů než u těch elektronických cigaret," srovnal Vobořil.

Elektronické cigarety jsou v podstatě jen čistý nikotin. Nejhorší na klasických cigaretách je právě spalování pevných částí, tedy papírku a tabáku. To u e-cigaret odpadá. I e-cigarety obsahují rakovinotvorné látky, je jich ale násobně méně než u klasických cigaret.

Upozornil na to, že ale existují dva typy příchutí. "Tam jsou ovocné příchutě a jsou ty cukrovinkové příchutě. Kdyby se mě na to někdo ptal v tuhle chvíli, tak bych řekl, cukrovinkové příchutě klidně nějak omezme, ale neomezujme mátovou, ovocnou či jinou bylinkovou," řekl. Cukrovinkové příchutě jsou totiž velkým lákadlem pro děti.

[chooze:article;value:574851]

​Nicméně příchutě cigaret nevidí Vobořil jako hlavní problém. Za ten považuje neschopnost vymáhání zákazu prodeje tabákových výrobků nezletilým. Nyní jsou pokuty v řádech tisíců či maximálně desetitisíců, což je podle něj málo. "Je potřeba výrazně změnit sankční nástroje tak, aby člověku, který prodá nezletilému, byla odebrána licence nebo možnost prodeje," navrhl.

Odebírání licencí k prodeji tabákových výrobků se podle něj osvědčilo v jiných částech světa. Dá se podle Vobořila jednodušeji vymáhat. Důležitá je ale i prevence a výchova rodinou. Bez ní nemají regulace nebo zákazy smysl.

"Když stát nedává peníze do prevence, v tomto smyslu je Česká republika pořád na východě, ne na západě, tak pak sahá po nějakých okamžitých zákazech, protože jemu to přijde levnější a jednodušší. Pak ty zákazy ale neumí vymáhat, to se stalo třeba v Litvě, že taky nedá nic do prevence, zakázaly se všechny příchutě, trh je zaplavený čínskými, ale třeba i evropskými produkty a je to všechno online. Není jednoduché to vyřešit, pokud jde jenom o zákaz," vysvětlil. Celý rozhovor si můžete poslechnout pod titulkem článku.

[chooze:poll;value:dded9e95fe0fc20e47ce73393e1158f18f40c5b4;layout:tn_nova]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.