Česko sevře nová epidemie covidu, říká Chlíbek. Varovný prst zvedá i Prymula

Covid-19 se v současnosti vyskytuje častěji než chřipka a je nejčastějším respiračním onemocněním. "Dá se říct, že jsme na prahu nové epidemie covidu-19 pro letošní sezónu," uvedl pro TN.cz epidemiolog a lékař Roman Chlíbek. 

"Celé prázdniny docházelo ke kontinuálnímu nárůstu případů. Ten nárůst nebyl nijak dramatický, nicméně byl lineární a v posledních zářijových týdnech došlo k poměrně významné progresi a teď jsme se dostali nad dva tisíce," zhodnotil situaci epidemiolog Roman Prymula. 

[chooze:article;value:576840]

​Podle Chlíbka mohou být reálná čísla ještě větší, než hlásí statistiky. "Je to dáno tím, že nemoc má mírnější průběhy a řada pacientů buď k lékaři nejde, nebo ten lékař nedělá antigenní test, a není tak schopen přesně diagnostikovat, že to je covid, a uzavře to jako virózu, " vysvětlil. 

Aktuálně nejrozšířenější varianta covidu-19 se podle odborníků šíří rychle. Mutace má podobné příznaky, jako tomu bylo u dřívějších variant, tedy například horečku, kašel, rýmu, ztrátu čichu a chuti, ale průběh nemoci není tak vážný. Podle Chlíbka se tak dalších protiepidemických opatření nedočkáme, jelikož platná opatření fungují. 

"Rizikoví by se měli očkovat, nemocní by měli zůstat doma, a mám-li pochybnosti, tak použít respirátor," vyjmenoval. Podle Prymuly se navíc zdá, že "epidemie trochu zpomaluje".

Novu variantu covidu XEC, která se šíří po Evropě, rozebral Roman Prymula ve vysílání TN Live na konci září:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.