Velký problém pro Putina. Výbušná ukrajinská strategie odhalila ruské slabiny

Válka na Ukrajině nabrala novou podobu. Ukrajinci působí Rusům velké problémy svojí novou taktikou. Při ní se zaměřili na skladiště pohonných hmot na okupovaném území Ukrajiny i v Rusku. Zároveň zintenzivnili útoky na sklady munice, které podnikají od začátku války. Používají přitom výbušné drony, kterými skladiště zasahují, píše portál Newsweek.

Za posledních několik dní tak už Rusko hlásí výrazný počet explozí, které poškodily či zcela zničily ruské zásobárny paliva. V plamenech tak skončilo 7. října skladiště ve Feodosii na okupovaném Krymu. Ruským hasičům trvalo pět dní, než požár paliv uhasili, píše portál Moscow Times.

Útok na Feodosii ale zdaleka nebyl jediným. V noci na sobotu se Ukrajincům podařilo zasáhnout skladiště paliv v Rovenkách nedaleko Luhansku, které je důležité pro zásobování ruské armády na frontě, píše portál RBC-Ukraine.

[chooze:article;value:578264]

​Ukrajinské útoky na skladiště paliv mají prostý důvod. Snaží se tak odříznout ruské vojáky na frontě od zdrojů paliva. Podle zdrojů portálu Kyiv Post jde o velmi účinnou strategii, kterou už ruská armáda pocítila. Ze zpráv, které Ukrajincům podávají partyzáni na okupovaném území, čelí Rusové logistickému peklu.

Navíc mají útoky na rafinérie a zásobárny paliv ještě jeden dopad, a to dlouhodobý. "Zásahy, které zničí důležité body ropné infrastruktury, není tak snadné nahradit. Velká část konstrukce spoléhá na části ze západních zemí, které jsou teď kvůli sankcím nedostupné. Z dlouhodobého hlediska to může pro Rusko znamenat velký problém," poznamenal bezpečnostní expert Richard Stojar.

Proti útokům, které ohrožují jejich schopnost útočit, už Rusové dokonce zavedli protiopatření. "Vyšší velení nařídilo používání mobilních benzínových stanic, které se nemohou na jednom místě zdržovat déle než 12 hodin," prohlásili na telegramu partyzáni.

[chooze:article;value:576883]

​Kromě zásobáren benzínu ale Ukrajinci útočí i na další strategické cíle. Ve středu a ve čtvrtek podnikli útoky na továrnu na výrobu sebevražedných dronů Šáhid v Krasnodarském kraji. Tyto drony jsou v ruské armádě velmi populární a používají se jak na frontě, tak k zásahu měst a vojenských základen daleko za frontovou linií, upozornil Institut pro studium války (ISW).

Ukrajinská armáda ostřeluje ruské sklady munice i jejich výrobny pravidelně. To však přináší pouze dočasné výsledky. "Výroba munice je náročná, ale Rusko najelo na válečnou ekonomiku a s pomocí svých partnerů. jako je Severní Korea a Írán, dokáže ztracenou munici nahrazovat," upozornil Stojar.

I kvůli tomu Rusko stahuje z blízkosti fronty zejména své nejcennější zbraně. "Mohli jsme to vidět u strategických bombardérů, které zmizely z letišť blízko ukrajinských hranic. U nich ale samozřejmě jde o velice drahý projekt, který je v případě zničení nenahraditelný. Munici jako takovou ale hlouběji do Ruska příliš nepřemisťují," dodal Stojar.

Analytik Drmola: Sledujeme nejrychlejší postup Ruska na Ukrajině od jara 2022:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.