Na Česko míří studená fronta. Hrozí silný vítr, bouřky, a může dokonce i sněžit

Studená fronta do Česka dorazí v neděli ráno. "Tu bude doprovázet výrazné proudění, a to i při zemi (jinými slovy bude dost větrno), a také linie přeháněk, která poměrně rychle přejde ráno a dopoledne přes naše území k východu," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na síti X.

Právě před silným větrem vydal ČHMÚ také výstrahu, která platí od sobotní 22. hodiny pro Liberecký kraj (Frýdlant), Olomoucký kraj (Jeseník) a Moravskoslezský kraj (Krnov). Od neděle ráno do 18. hodiny pak pro téměř celé naše území.

"Nárazy jihovýchodního, postupně jihozápadního větru budou dosahovat místy kolem 18 m/s (65 km/h)," varovali meteorologové. Silný vítr podle nich může způsobit komplikace v dopravě nebo menší škody na budovách.

[chooze:article;value:578207]

Studená fronta s sebou kromě silného větru přinese také přeháňky a bouřky. "Za studenou frontou se v neděli začne oblačnost během dopoledne protrhávat a odpoledne se zejména na severu Čech objeví přeháňky. S ohledem na ochlazení budou hlavně na hřebenech Krkonoš nad přibližně 1 100 m n.m. i sněhové," upřesnili odborníci.

Meteorologové proto apelují na lidi, aby z důvodu nepříznivého počasí na horách omezili túry a nevydávali se zejména na hřebeny hor.

Úchvatná podívaná nad Českem. Nebe rozjasnila silná polární záře (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.