Studie zkoumala povodně v Česku. Zjištění vědců je alarmující

Bouře Boris v září zpustošila střední Evropu. Celkem si v Česku, Polsku, Rumunsku, Rakousku a Itálii povodně vyžádaly nejméně 24 mrtvých a ohromné finanční škody. Tým World Weather Attribution (WWA) katastrofu zkoumal a z jeho práce vyplynula důležitá varování do budoucna, popsala BBC

Skupina složená z vědců z univerzit a meteorologických agentur z Česka, Polska, Rakouska, Německa, Švédska, Spojených států, Velké Británie a Nizozemska uvedla, že čtyřdenní období bylo vůbec nejdeštivější, které kdy bylo ve střední Evropě zaznamenané. Experti zároveň varují, že v důsledku změny klimatu budou podobné události častější. 

Konkrétně se pravděpodobnost silných dešťů, jako přinesla bouře Boris, podle studie WWA kvůli změně klimatu zdvojnásobila. Zároveň prý hrozí riziko, že mohou být o 7 % silnější. Pokud oteplení planety dosáhne dvou stupňů Celsia, což se očekává v roce 2050, spadne při podobných bouřích nejméně o 5 % srážek víc a budou se vyskytovat o 50 % častěji než nyní.

[chooze:article;value:575391]

​"Evropa se otepluje rychleji než zbytek světa," uvedl jeden z autorů studie klimatolog Bogdan Chojnicki z Univerzity přírodních věd v Poznani. "Měli bychom bojovat za zastavení klimatických změn, abychom se vyhnuli obrovským sociálním a ekonomickým nákladům," dodal.

Dobrá zpráva

Poslední povodně podle vědců ukázaly i jedno pozitivum. Katastrofické deště se podařilo velmi dobře předpovědět, čímž se zabránilo větším ztrátám na životech i majetku.

Po povodních hrozí vážná zdravotní rizika. Podívejte se, na co si dát pozor (23/9/24):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.