Kapverdy: Lákavé jako Karibik a Maledivy, ale blíž a podstatně levnější

Kapverdy

Kapverdy podle Pátek nejsou destinací úplně vhodnou na nějaký vícedenní okružní zájezd. Na druhou stranu takový jednodenní poznávací zájezd může přinést spoustu zajímavých zážitků.

"My létáme na Sal, což je jeden z těch turistických ostrovů, kde je letiště a kde nějakým způsobem funguje místní infrastruktura. V rámci pobytu na Kapverdách si můžeme objednat takový jednodenní okružní zájezd po tomto ostrově. Opět s lokálním průvodcem a s česky mluvícím delegátem," přiblížila Pátek.

Na Salu se můžete podívat třeba do starého solného dolu, kde se stále, byť v omezeném objemu, sůl těží. Dále ostrov nabízí možnost se "vykoupat" solném jezeře. "Ono se nedá říct vykoupat se, protože se v tom plavat příliš nedá. To solné jezero je ještě slanější než Mrtvé moře, takže se na něm dá buďto ležet, dá se na něm dokonce i sedět. Jsou z toho velmi vtipné fotografie," řekla Pátek.

[chooze:article;value:577943]

​Dále Sal nabízí Žraločí zátoku, kde se člověk postaví do vody a kolem nohou mu proplouvají žraloci citronoví. Ti nejsou nebezpeční, přitom ale dorůstají asi 3,5metrové délky. Pro benzínové nadšence se nabízí například výlet na buginách při západu slunce.

"Když na ten výlet vyrazíme, tak oni nás navléknou do takového zeleného mundúru, dostaneme brýle, dáte si šátek přes ústa, dostaneme helmu, protože ono se opravdu všude práší. Jede se takovou polopouští, takovou šotolinou, a zastaví se v místech, kde zapadá slunce a je to naprosto skvělé," nastínila Pátek.

Je možné také vyplout s katamaránem, kdy vám posádka bude zpívat, a je tam i občerstvení. Nebo si naplánujete cestu na nejznámější pláž Santa Maria. Kapverdy ale mají i další výhody. "Kapverdy jsou daleko blíž než Karibik a než Maledivy a jsou daleko levnější. Takže je to destinace pro ty, kteří chtějí opravdu takovou tu relaxační dovolenou," dodala Pátek.

Zanzibar

Dalším lákavým africkým souostrovím je Zanzibar. Pro ty, kdo při letu neradi přestupují, mají výhodu v tom, že tam s Blue Stylem letí přímým spojem. Přistává se pouze v Hurghadě, ale to jen kvůli natankování paliva, z letadla se nevystupuje.

"Na Zanzibaru klienty vyzvedne česky mluvící delegát přímo na letišti. Posadí je do autobusu, ten je odveze do toho hotelu, kde už mají zase ty další služby," řekla Pátek.

Cílový ostrov není příliš velký, přitom se na něm dá vidět spousta zajímavých věcí. "Můžeme absolvovat úžasné lodní výlety na okolní ostrůvky, na kterých se zastavuje u krásných korálových útesů, kde opět můžeme šnorchlovat. Pak se dostaneme na ten ostrůvek, tam nám ugrilují nějaké humry k obědu. Dostaneme autentické ovoce, které chutná tak, jak má chutnat," popsala Pátek.

[chooze:article;value:578177]

​Nudné není ani vnitrozemí ostrova. Tam se pěstuje různé koření. Ale rozprostírá se tam také les Jozani. Ten je známý svými endemickými rostlinami i zvířaty. Pak můžete zavítat do staré části Zanzibar City nazvané Stone Town, tedy Kamenné Město, což je rodiště slavného zpěváka Freddieho Mercuryho a je tam i jeho muzeum.

A díky letišti se otevírají i další možnosti zkoumání východu Afriky. "Ze Zanzibaru se asi za půl hodiny letu dostaneme do Tanzanie, přímo do oblasti, kde můžeme podniknout safari. Ať je to na jeden den, kdy teda ráno můžeme letět tam a večer se vracet zpátky, nebo s přespáním na jednu noc, nebo když je někdo opravdu velký fanoušek zvířat, tak si může na čtyři až pět dní naplánovat výlet po Serengeti," řekla Pátek. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.