Čeští lékaři testují nový způsob odhalení rakoviny. Šanci na vyléčení zvýší 10krát

Před rokem prohrál boj s touto nemocí i oblíbený slovenský zpěvák Vašo Patejdl. Zdrcující diagnózu si vyslechl jen dva týdny před smrtí. "To bylo opravdu 14 dní od diagnózy, bohužel už tam byly metastáze. Manžel už neměl šanci vlastně vybojovat nějakou léčbu. Je to stále živé, bolestivé. Bude to trvat asi ještě hodně dlouho. Člověk se ptá, proč my, ale to tak v životě bývá," řekla vdova po zpěvákovi Miluše.

Zákeřný nádor může v těle nepozorovaně bujet i deset let. Když se příznaky jako hubnutí nebo žloutnutí kůže naplno projeví, bývá už na léčbu pozdě. "Jedinou možností, jak toho pacienta vyléčit, je operace. Ten problém je právě především v tom, že ten nádor se rozšíří do okolních orgánů, typicky do jater. Pak už by sice ta operace byla technicky možná, ale nepomohli bychom tomu pacientovi, protože ty nádorové buňky už jsou jinde," vysvětlil přednosta kliniky hepatogastroenterologie IKEM Tomáš Hucl.

[chooze:article;value:578037]

​Objev českých vědců teď dává nemocným novou naději. K objevení karcinomu by mohlo stačit jen pár mililitrů krve. "Naším cílem je z běžného krevního odběru určit to, že ten člověk má to onemocnění, a určit to v té časné fázi, to znamená ideálně ve stadiu jedna, kdy je ještě operabilní," uvedla ředitelka laboratoře Lipidica Karolína Kašparová.

S pokročilým stadiem rakoviny slinivky člověk přežívá průměrně rok a půl, při včasném odhalení prý ale může žít až šestkrát déle. "Teď je potřeba potvrdit tento výsledek i na větším množství pacientů, a pokud by se to potvrdilo, tak by to byla obrovská příležitost najít ten nádor dříve," dodal Hucl.

Klinické studie se bude účastnit 419 osob. Většinou půjde o lidi nad 50 let, kteří mají k nemoci i rodinnou predispozici. Klinická studie bude probíhat ještě tři roky, pak by mohli lékaři začít novou metodu používat v běžné praxi.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.