Izrael slaví svůj největší svátek Jom kipur. Rakety ale padaly i při něm

Při izraelské palbě byli zraněni dva vojáci z mírové mise OSN. Po ní izraelské armáda uvedla, že celou situaci už vyšetřuje. Podle prohlášení mise OSN izraelský tank nedávno ostřeloval jedno ze stanovišť. Na místě utrpěli zranění nejméně dva lidé. Izrael pak podle OSN ostřeloval i další dvě stanoviště mise. Tam se nikdo nezranil.

Čtvrteční i středeční incident už odsoudilo několik států, například Itálie. Španělský předseda vlády Pedro Sánchez vyzval mezinárodní společenství, aby Izraeli přestalo dodávat zbraně, a Francie si kvůli celému incidentu předvolala izraelského velvyslance v Paříži.

V pátek začal největší židovský svátek Jom kipur. Pro Židy je to den, kdy Bůh soudí jejich činy a rozhoduje o jejich osudu na příští rok. Někteří dokonce věří, že se Bůh právě v tento den rozhoduje, jestli příští rok zemřou. V pátek po třetí hodině se zavřely všechny obchody. Místní trávili čas doma s rodinami nebo na pláži.

[chooze:article;value:578162]

​Zatímco ještě ve čtvrtek byla v Tel Avivu slyšet auta, během pátku se ulice v Tel Avivu vyprázdnily. V rámci židovského svátku Jom kipur sice není zakázáno řídit, i tak ale většina Židů volí jiný způsob dopravy, například kolo.

Jednou z posledních otevřených restaurací před začátkem svátku byla malá česká restaurace v Tel Avivu. Majitel původem z Ruska ji otevřel společně s kamarádem z Česka. "Já mám Česko hrozně rád. Jezdím tam asi jednou ročně. Myslím, že jsem procestoval celou zemi. České Budějovice jsou v mém srdci, je to krásné místo," sdělil majitel restaurace Zenk.

"Slováci sem chodí, hned za rohem je ambasáda. Češi moc ne," dodal Zenk. Podnik rádi navštěvují i místní. "Tohle místo je úžasné. Jídlo je dobré, pití je dobré a lidé, co tu pracují, jsou jako rodina," popsal pravidelný host restaurace Maccelo.

[chooze:article;value:578082]

​Restaurace funguje i během ostřelování. Přímo pod ní je veřejný protiraketový kryt. Při posledním íránském útoku tam bylo asi 30 lidí. "Schovávali jsme se tu asi 30 minut, takže jsme si s sebou nebrali ani jídlo. Máme tu ale vodu," uvedl Zenk.

Obchody a restaurace budou kvůli svátku zavřené do sobotního večera. Někteří Židé se během svátku snaží odpočinout si také od elektronických zařízení. Jediný důvod pro použití telefonu je hovor s někým z blízkých s omluvou za způsobenou křivdu v minulém roce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.