Vědci chtějí oživit vyhynulá zvířata. První mamut se má narodit už za pár let

[chooze:gallery;value:37639]

Americká společnost Colossal Biosciences chce oživit hned několik vyhynulých druhů. Patřit mezi ně podle portálu Independent mají mamuti, ale také pták dronte mauricijský, známý též jako blboun nejapný či dodo, nebo vakovlk tasmánský, přezdívaný také tasmánský tygr.

Celkový seznam je ale delší. Podle deníku Daily Telegraph na něm nechybí například ani obří druh bobra z rodu Castoroides nebo pravěký medvěd krátkočelý.

Společnost by podle svého generálního ředitele Bena Lamma chtěla prvního mamuta přivést na svět v roce 2028. "Momentálně jsme na dobré cestě, což je skvělé," prohlásil. Jenže malý mamut v děloze stráví skoro dva roky. Je tak možné, že některé z dalších plánovaných zvířat jej svým narozením předběhne.

[chooze:article;value:576091]

"Zatím nekomentujeme, který druh bude první, ale věřím, že je vysoce pravděpodobné, že nějaký druh budeme mít už před rokem 2028," dodal Lamm. Hlavními kandidáty jsou právě dodo a vakovlk.

Pro mamuta má jako náhradní rodič posloužit slon indický. U doda by to pak snad mohl být holub nikobarský, jeho nejbližší příbuzný. U vakovlka je ale situace trochu složitější a pro jeho odchování bude pravděpodobně potřeba umělá děloha.

[chooze:article;value:576035]

Na návrat vyhynulých zvířat zpět mezi živé firma vybrala už stovky milionů dolarů. Mezi přispěvateli nechybí například režisér Peter Jackson, který na oživení doda podle magazínu Forbes věnoval 10 milionů dolarů. Mezi další známé osobnosti, které projekt podpořily, patří též herec Chris Hemsworth nebo profesionální celebrita a dědička hotelového impéria Paris Hilton.

Společnost hlásá, že chce také zabránit zmizení stále žijících druhů, kteří jsou na pokraji vyhynutí. Pro tyto účely založila zvláštní nadaci.

Vědci se snaží zvrátit vyhynutí nosorožců. Aplikují jim do rohů radioaktivní látku (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.