Významný krok k letu na Mars. Raketa Starship se dostala na oběžnou dráhu

Firma SpaceX slaví. V neděli se jí podařil úspěšný vzlet rakety Starship ze startovací plochy u Brownsvillu v americkém Texasu. Raketu vyslali na oběžnou dráhu, odkud by se měla podle plánů do hodiny od startu v půl třetí našeho času vrátit. Pro raketu se jedná už o pátý test vzletu.

Společnosti, která má v plánu pomocí raket Starship kolonizovat Mars, se navíc podařil unikátní krok. Zatímco při běžných raketových testech oddělené články vesmírné lodi shoří v atmosféře, Starship je navržená tak, aby šla používat opakovaně.

SpaceX tak raketu pohánějící motor, který měří na délku 71 metrů, úspěšně zachytila do sila připraveného na zemi. Postupně zpomalující část rakety vletěla mezi dva páry nástavců, které ji zachytily nad zemí, píše portál CNN. Motor se od rakety oddělil necelé čtyři minuty po startu.

[chooze:article;value:546374]

​Zbytek rakety zůstal na oběžné dráze, kde podle firmy fungoval bez potíží. Místo přistání je uprostřed Indického oceánu na západ od Austrálie, píše portál Space. Na rozdíl od prvního stupně rakety tuto část firma zachytit nehodlala.

Druhý stupeň rakety přistál ve vodách Indického oceánu v místě, do kterého ho firma směřovala v 15:40 místního času. Raketa přistála ve vodě a krátce poté explodovala, což bylo v plánu. Místo, kde raketa přistála, monitorovala bójka vybavená kamerou.

Starship má za sebou už několik testů, které neskončily vždy úspěchem. První test v dubnu 2023 dopadl nezdarem, když několik minut po vzletu raketa explodovala nad Mexickým zálivem. Zatím poslední dokončený test z letošního června však už proběhl podle očekávání konstruktérů a části rakety se podařilo úspěšně dostat zpět na Zemi.

SpaceX bude ve snahách o dobytí kosmu pokračovat. Na rok 2025 má naplánováno dalších pět startů a v následujících letech 2026 až 2028 dalších sedm. Při nich bude testovat jak raketu Starship, tak i další projekty. Podílet se bude také na vesmírné misi Artemis, která má v plánu dostat člověka zpět na Měsíc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.