Vzácný úkaz: Astronom vyfotil kometu. Poradil, jak ji můžete zachytit i vy

Kometu nezávisle na sobě zaregistrovaly na začátku roku dvě přehlídkové observatoře. Na konci září proletěla kometa přísluním a pozorovatelná byla za jasného svítání i u nás.

"Okolo 9. října se kometa na své dráze octla téměř na přímce mezi Zemí a Sluncem a díky tzv. dopřednému rozptylu slunečního záření na prachových částicích v jejím ohonu zjasnila natolik, že ji bylo možné fotograficky zaznamenat na denní obloze," řekl astronom Petr Horálek.

Nyní se podle Horálka kometa pozorovatelná jen za soumraku ukáže nad západním obzorem. Na její pozorování si ale musíte najít místo s dokonale odkrytým západním obzorem. Hodit se vám bude i binokulár nebo myslivecký triedr.

[chooze:article;value:578109]

Zhruba 35 minut po západu slunce lze kometu vyhledat triedrem jako mlhavou skvrnku s jasnou bodovou hlavou. Jakmile se více setmí, kometu můžete spatřit i pouhýma očima. Nejzajímavější období pro pozorování komety bude podle astronoma probíhat až do konce října 2024.

Pokud byste si ji chtěli vyfotografovat, budete potřebovat pevný, bytelný stativ. Vystačíte si ale i s chytrým telefonem s nastavitelnou dobou expozice.

Oblohu nad Českem rozjasnila před pár dny polární záře. Podívejte se na reportáž TV Nova (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.