Ceny obědů se blíží dvěma stovkám. Restauratéři se ale snaží nezdražovat

Zaplatit každý den za oběd skoro 200 korun je už pořádná rána do měsíčního rozpočtu, a tak se lidé uskromňují třeba v počtu obědů nebo vynechávají pití. "V pondělí mají lidé jídlo ještě z domu. Oblíbené jsou take away, kdy si zákazník telefonicky jídlo objedná a odnese si ho s sebou do kanceláře," líčil Václav Stárek z Asociace hotelů a restaurací.

Vloni mzdy v pohostinství vzrostly o osm procent, navýšily se i další náklady. Poněkud dražší jsou pochopitelně větší města a turisticky hojně navštěvované lokality. V restauraci v Praze 5 pořídíte oběd v průměru za 160 korun, i s polévkou za dvě stovky.

[chooze:article;value:571471]

​V restauraci na Velkém náměstí v Hradci Králové vaří každý den tři klasická polední jídla a nejméně jednu polévku. "Snažíme se, abychom se i s polévkou vešli do těch 200 korun," řekl provozní restaurace Tomáš Hertík.

O něco levněji se reportéři TV Nova najedli například v centru Liberce. "S polévkou za 150 korun, další obědová jídla se pohybují do 165 korun," prozradila servírka Kristýna Vítámvásová.

V restauraci v Pardubicích prodají během oběda 160 jídel, a to převážně stálým zákazníkům. "Nejjistější kšeft je holandský řízek a svíčková. Průměrná cena u nás je 148 korun, ale to je hodně pod cenou, ideál by byl 180," myslí si majitel restaurace Jan Šturm.

[chooze:article;value:531035]

​A co se jídla týče, platí, že Brno je zlatá loď. Tam se totiž reportéři najedli nejlevněji. "Snažíme se, držíme se, každý den máme na výběr ze tří poledních jídel. Cena je i s polévkou od 135 do 155 korun," poznamenal majitel restaurace Tomáš Kučera.

Pochopitelně, že i v jednotlivých městech jsou cenové rozdíly mezi jednotlivými restauracemi, celorepublikový průměr poledního menu, tedy hlavního jídla a polévky, činí podle Asociace hotelů a restaurací nyní 180 korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.