Z lesů teď bez hub neodejdete. Mykolog řekl, kam byste ale radši chodit neměli

Radovat se mohou houbaři po celém Česku. V lesích se to jen hemží houbami, a lidé si tak domů nosí plné košíky nejrůznějších druhů hub. Svými úlovky se pak chlubí na sociálních sítích.

O tom, že hub je všude dost, promluvil i mykolog Libor Hejl. "V tuhle chvíli rostou houby vážně všude, plošně po celé republice. Už neplatí ani to, že bychom to museli rozdělovat na hory a nížiny. Teď po deštích najde houbu v lese každý," těšil se Hejl.

Zároveň ale zdůrazňuje, že je třeba si dát pozor na typ lesa, do kterého se houbaři vydají. "V listnatých lesích jsou zajímavé houby, ale spíše tím, že jsou vzácné a jedovaté. Pro jedlé houby musí vyrazit lidé do jehličnatých lesů, smrkových a borových. Tam se dají najít hřiby hnědé a ryzce, bedly jsou už spíš na ústupu," dodal Hejl.

[chooze:article;value:577916]

V posledních dnech se mění škála hub, které se dají v lesech najít. "Oproti minulému týdnu vidíme, že ubývají hřiby smrkové, ale zase se čím dál víc objevují například hřiby hnědé, klouzky nebo muchomůrky růžovky," sdělila mykoložka Tereze Tejklová.

​​To potvrzují i sami houbaři. "Suchohřiby začínají, je plno klouzků i václavky, kováře, ryzce smrkové, samozřejmě babky, kozáci a muchomůrky. Chce to jen trpělivost," poznamenal na diskuzním fóru Nahouby houbař z Tišnovska.

V lesích tak není jenom plno hub, ale i houbařů. S tím však mají mykologové problém. "Znamená to poškození i mnohdy vzácných druhů hub. Lidé mají ve zvyku okopávat plodnice, které neznají, což je pro nás katastrofa," stěžovala si na chování houbařů Tejklová.

Lidé vozí domů houby na kolečku. Houbařská sezóna je výjimečná:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.