Ukrajina má další vážný problém. Zemi sužuje smrtelný virus

Lékaři na Ukrajině mají před sebou výzvu v podobě nebezpečné nemoci. Na Ukrajinu sužovanou válkou se totiž rozšířila západonilská horečka. Nemoc pocházející z tropických částí Afriky přenášejí zejména komáři.

"Je to vážná hrozba a bude vážná i v budoucnosti," upozorňoval podle portálu Newsweek ukrajinský náměstek ministra zdravotnictví Ihor Kuzin.

[chooze:article;value:577009]

​Západonilská horečka trápí Ukrajinu už několik měsíců, počet pacientů teď však rychle roste. Nejvíce zasažený je Kyjev a oblasti na západě Ukrajiny. Jen v srpnu se horečkou nakazilo 41 lidí, píše portál UNN. V srpnu také nemoc udeřila v Kyjevě, kde se jí nakazilo 17 lidí. Tři z nich později na následky nemoci zemřeli, uvedl portál New Voice of Ukraine.

Tropická nemoc se na Ukrajinu dostala kvůli stěhovavým ptákům, kteří si ji přinesli z Afriky. Komáři, kteří se na nakažených ptácích krmili, pak chorobu přenesli na obyvatele válkou zmítané země. Právě přes Ukrajinu totiž mnoho nakažených ptáků letělo.

Západonilská horečka se projevuje svalovou slabostí, bolestmi hlavy, vyrážkami, horečkou či artritidou. U většiny nakažených se příznaky vůbec neprojeví, ve vážných případech ale může nemoc končit smrtí. Zhruba 2 až 14 % všech případů nákazy je smrtelných a očkování proti nemoci zatím neexistuje.

Děti si po prázdninách přinesly řadu nemocí. Řádily vši i nemoci plic (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.