Lidé dělají s telefonem několik chyb. 11 rad, jak zlepšit výdrž baterky

Stačí pár změn v nastavení telefonu a mobil rázem vydrží déle. Dají se tak snadno oddálit problémy s vybíjejícím se mobilem. Triků, jak si prodloužit životnost baterky u telefonů s Androidem, je dokonce hned několik.

Nejjednodušší a nejefektivnější je prosté zapnutí úsporného režimu. Toho dosáhnete jednoduše tím, že v nastavení najdete záložku Baterie, kde úsporný režim zapnete. Zároveň se budete moci podívat, kolik času baterce ještě zbývá.

Další jednoduchou možností je utlumení jasu obrazovky. Mobil tak nebude potřebovat tolik energie k jejímu rozsvícení. Jas se dá změnit v nastavení pod záložkou Displej a jas. Zároveň tam lze přepnout telefon na tmavý režim, což je další způsob, jak ulevit energetické spotřebě vašeho telefonu.

[chooze:article;value:577419]

​V posledních letech dostaly telefony funkci v podobě zámku obrazovky, který umožňuje udržet obrazovku neustále zapnutou a ukazovat lidem základní informace jako čas a datum. I když je tato funkce relativně úsporná, jejím vypnutím se dá energie v baterce také ušetřit. K tomu je potřeba vstoupit do nastavení a pod záložkou Zámek obrazovky možnost neustále zapnuté obrazovky vypnout.

Dalším způsobem je úprava času, po který musí být telefon neaktivní, než znovu usne. V nastavení pod záložkou Displej a jas najděte položku Automatické vypínání obrazovky. Tam potom snižte dobu, po níž se telefon znovu uzamkne.

Za zmínku stojí i vypnutí zvuků a vibrace klávesnice telefonu. Ty spotřebovávají výrazné množství energie, obzvlášť pokud na telefonu často píšete. Vypnout se dají v nastavení pod záložkou Zvuky a vibrace a v ní pod Haptika a tóny. Tam můžete vypnout nejen vibraci a zvuky při psaní, ale i při používání aplikací nebo focení.

[chooze:article;value:572624]

​Nižší spotřeby baterky se dá dosáhnout i omezením počtu notifikací. Čím méně se jich zobrazuje, tím méně se baterie vyčerpává. Omezit notifikace lze v nastavení v záložce Oznámení. Tam si můžete vybrat, u kterých aplikací chcete, aby se vám zobrazovaly.

Nenápadným žroutem energie jsou funkce vysílající signály. Bluetooth, Wi-Fi připojení nebo mobilní data se tak dají vypnout, abyste ušetřili baterku jen pro naléhavé případy.

Spousta aplikací se nevypne tím, že z ní uživatel vyskočí. Na pozadí telefonu běží pořád. Dají se však utlumit v nastavení, konkrétně v záložce Baterie, kde vyberete Další nastavení. Tam pod možností Rychlé uspání baterie vyberete aplikace, které při nečinnosti uspíte. Díky tomu nebudou tolik vyčerpávat baterii telefonu.

[chooze:article;value:566822]

​Aplikace mohou užírat z baterky i tím, že neustále aktualizují polohu telefonu. Sledování lokace se však dá vypnout. V nastavení najdete záložku Poloha a v ní Služby určování polohy. Tam se nachází všechny aplikace využívající polohu telefonu. Jejich odpojením či omezením na sledování polohy jen v případě používání aplikace se dá výrazně omezit spotřeba telefonu.

Z dlouhodobého hlediska je dobré nenechávat telefon v nabíječce poté, co je plně nabitý. Baterie se totiž v takových případech používáním neustále vybíjí a dobíjí najedou, což zkracuje její životnost a maximální kapacitu. Ideální je držet baterii mezi hodnotami 50 až 80 %.

Závislost na mobilech roste. Nejhůře jsou na tom mladí (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.