Střelba na Trumpa? To je přirozené, přitahuje takové lidi, říká expert

Podobné incidenty, jako byl ten v sobotu, jsou podle Svobody přirozeným jevem. "Podle mě Trump přitahuje tento typ lidí, a to ohrožení se samozřejmě využívá politicky. Je to také dáno tím, že ti, kteří stojí o nějakou sebeprezentaci, byť negativně, tak využívají tuto cestu, být někde blízko Trumpa s nějakými zbraněmi, protože vědí, že tím se stanou takzvaně slavnými," řekl Svoboda.

Podle Svobody Trump tento typ lidí přitahuje tím, jak vystupuje a jak mluví o bezpečnosti. "Takže myslím, že těch faktorů je víc a určitě to v kampani využijí obě dvě strany. Samozřejmě záleží na těch, kteří tu strategii připravují, jakým způsobem to využijí," okomentoval.

[chooze:article;value:578436]

​Téma držení zbraní je ve Spojených státech i jedním z hlavních volebních témat. Demokraté chtějí toto právo omezit, argumentují vysokým počtem trestných činů, hlavně co se napadání a ohrožení života týče.

"Ukazuje se, že absolutní svoboda držení zbraní je nebezpečná. A konzervativní republikáni jsou pro to, aby každý mohl držet zbraň. Je to téma, kolem kterého se našlapuje velmi opatrně. Ti, kteří jsou zodpovědní, vědí o tom, že by se mělo omezit držení zbraní, že by tam měla být nějaká regulace, ale vždycky narazí na většinu Američanů, kteří držení zbraně považují za projev své svobody," vysvětlil Svoboda.

Jak Indráková upozornila, i demokratická kandidátka Kamala Harrisová ve veřejném vystoupení řekla, že má zbraň. Může to znamenat její snahu se více zalíbit republikánským voličům? "Přesně tak. Ona tím také řekla, že dobře ví, že pro velkou většinu Američanů, třetinu Američanů, je držení zbraní symbol svobody," řekl Svoboda.

[chooze:article;value:578353]

​Padla také otázka na to, který z obou hlavních kandidátů by byl pro Evropu výhodnější. Podle Svobody na to neexistuje jednoznačná odpověď.

"Obě varianty mají výhody a nevýhody. To není tak, že když vyhraje Kamala Harrisová, tak Evropa bude jásat, protože Kamala Harrisová se dosud ukázala jako člověk, který není příliš rozhodný. Možná, že když už nebude viceprezidentka, tak se ukáže, že rozhodná bude, že bude radikální a že bude umět rozhodnout. Takže podle mě hlavní námitka vůči ní je, že je taková nerozhodná, že jde spíš po povrchu a že spíš jde v hlavním proudu, než aby určovala nějaký nový směr," míní Svoboda.

Donald Trump je naopak podle něj rozhodný a umí rozhodovat velmi rychle a radikálně. "Zase je riskantní, že se může rozhodnout velmi chybně. A potom nevezme své rozhodnutí zpátky. Takže obojí má pro Evropu výhody i nevýhody. A určitě neplatí to, že když vyhraje Donald Trump, tak v Evropě nastane velký smutek a nějaká rozladěnost, protože určitě najdeme cestu spolupráce mezi Spojenými státy a Evropou. To, že NATO potřebuje mít větší angažovanost v Evropě, tvrdí oba dva kandidáti. Takže já si myslím, že mezi kandidáty není podstatný rozdíl," shrnul Svoboda. Na celý rozhovor se podívejte pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.