Vláda bere zpátečku. Omezení týkající se pracovních dohod zruší

Zástupci vlády, zaměstnanců a zaměstnavatelů spolu na úterní tripartitě jednali skoro tři hodiny. Řešili například obnovu oblastí zasažených povodněmi. "Dnes ráno jsme dostali upřesněná data škod na majetku povodí. To bude možná nejrozsáhlejší segment škodních událostí," informoval ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

"Čeká nás obnova poměrně rozsáhlého území povodí Odry, Opavy, Opavice, Bělé a částečně také Moravy. V tuto chvíli ta částka činí 13,3 miliardy korun," prohlásil dále Výborný. Kompletní obnova těchto povodí podle něj bude trvat deset let.

[chooze:article;value:578427]

Prezident unie zaměstnavatelských svazů Jiří Horacký pak promluvil o takzvaných pracích na dohodu. "Z dat, která máme za měsíc červenec, totiž vyplývá, že teze o tom, že tyto dohody jsou svým řetězením masivně zneužívány, není správná," prohlásil.

"Na základě vyhodnocení těchto dat jsme se dohodli, že to zastropovaní dohod a odvody z nich, jak byly prosazeny v rámci konsolidačního baličku, se od 1. ledna 2025 zruší," dodal Horácký s tím, že zůstat by měla evidence dohod, ale i ta by se měla zjednodušit.

[chooze:article;value:578577]

Podle prezidenta Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly se otázky platů, důchodů a podpory v nezaměstnanosti na zasedání nakonec neprojednávaly. Řešit by se měly až na další tripartitě. 

"Pokud vláda rozhodne o tom, že navýšení platů členů vlády bude vyšší než 1 400 Kč, což je částka, o kterou se mají zvýšit platy zaměstnanců odměňovaných podle tabulek, zahájíme znova jednání o platech. Je pro nás zcela neakceptovatelné, aby byl jiný růst pro ústavní činitele než pro zaměstnance," avizoval Středula ale.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.