Opět změna: První dáma má dostávat část peněz určených pro prezidenta

Celé to začalo návrhem prezidenta Petra Pavla, který chtěl, aby část jeho náhrad byla snížena a převedena na manželku. S tím měl prý tehdy souhlasit i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Najednou ale bylo vše jinak, když se v zákoně objevil odstavec o separátních náhradách pro prezidentovu manželku. A začalo se spekulovat, odkud změna přišla.

[chooze:article;value:577676]

"Já si myslím, že je důležité, kdo to předložil, a to je v tomto případě pan Jurečka, takže je v tom podepsáno ministerstvo práce a sociálních věcí," reagoval poslanec za Piráty Jakub Michálek.

"Opět se projevuje totální amaterismus a diletantství Mariana Jurečky, protože jde vidět, že vůbec neřídí ministerstvo," poznamenal šéf SPD Tomio Okamura. "Protože je to takové poměrně nestandardní. A protože Kancelář prezidenta republiky obvykle nehraje nějakou roli v legislativním procesu, tak to tomu nahrává, že to byl impuls právě z téhle strany," přidal poslanec Radek Vondráček z hnutí ANO.

A to se také potvrdilo. "Za MPSV můžeme potvrdit, že původní zadání o náhradách pro první dámu se v průběhu jednání změnilo. O samostatnou částku (mimo náhrady pana prezidenta) bylo požádáno z Kanceláře prezidenta republiky," uvedl Jurečkův úřad.

[chooze:article;value:578314]

​Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky jednal Hrad za jeho zády, když se v novele zákona objevila pasáž o samostatných náhradách pro první dámu. Podle Hradu ale vše proběhlo v pořádku. "Kancelář prezidenta republiky byla iniciátorem návrhů vedoucí k právní úpravě předložené MPSV. Prezident republiky se jasně k situaci postavení první dámy vyjádřil a KPR nemá nad to žádná další sdělení," informoval mluvčí prezidentské kanceláře Vojtěch Šeliga.

Evidentně ale tento požadavek Hradu neprošel. V úterý totiž přišla další změna – Jurečka se prý vrací k původnímu návrhu, tedy že bude manželka prezidenta Eva Pavlová dostávat část peněz, které dostává jako nezdanitelnou paušální náhradu hlava státu Petr Pavel. S tím souhlasí i premiér Petr Fiala (ODS). "Ať se to udělá, nějaké důvody to má, ale takto," reagoval předseda vlády.

Základní plat prezidenta je 341 200 korun měsíčně, neodvádí se z něj ovšem sociální a zdravotní pojištění. Navíc má k tomu hlava státu víceúčelovou paušální náhradu ve výši 317 500 korun. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.