Soud otevřel dotační kauzu bývalého kancléře Mynáře. Ten vinu odmítá

Celé to začalo v roce 2008. Občanské sdružení Chřibák v čele s Mynářem získalo dotaci od ministerstva školství ve výši 13 milionů, a to původně na stavbu sportovní ubytovny v Osvětimanech na Uherskohradišťsku na pozemcích Vratislava Mynáře.

Ubytovna ale nebyla dokončena a její hrubou stavbu pak Chřibák pronajal firmě Clever Management, vlastněné Mynářem. Ta pak na tutéž stavbu získala dotaci necelých 6 milionů. Tehdy se ale projekt změnil na wellness penzion. A tak získal exkancléř dvě dotace na jeden projekt.

[chooze:article;value:549339]

"Obžalovanému je ve stručnosti kladeno za vinu, že v rámci dotačního řízení v rámci žádosti o dotaci uvedl nepravdivé údaje, a tím docílil toho, že mu byla přidělena dotace v celkové výši dosahující téměř šest milionů korun," sdělil krajský státní zástupce Martin Malůš.

Na první kolo hlavního líčení v úterý přišel i sám obžalovaný, který trval na své nevině. "Jsem rád, že po pěti letech dehonestace mé osoby a všech firem se můžu obhájit a očistit své jméno," vyjádřil se někdejší hradní kancléř.

Během výslechu v soudní síní se Vratislav Mynář hájil tím, že s vyplňováním žádostí o dotaci neměl co do činění a neměl s tím ani zkušenosti. Při podpisu ani žádost nekontroloval. Přestože téměř šestimilionovou dotaci vrátil, v případě prokázání viny mu hrozí trest.

"Obžalovanému je obžalobou navrhován úhrnný peněžitý trest desíti milionů korun a podmíněný trest ve výši dvou roků s podmíněným odkladem na tři léta," dodal Malůš.

Hlavní líčení bude pokračovat ve čtvrtek, a to výslechem svědků. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.