Sibiřská anticyklóna se žene na Evropu. Kontinent pohltí mrazivý vzduch

Počasí v Evropě má brzy začít ovlivňovat sílící sibiřská anticyklóna. Upozorňuje na to srbský meteorolog Ivan Ristić z tamního Republikového hydrometeorologického ústavu. Do počasí nad naším kontinentem by podle něj měla zasáhnout už během příštího týdne. Píše o tom web Blic.

Podle italského webu Meteogiornale tento atmosférický útvar nad Evropu v minulosti opakovaně nahnal ledový vzduch, který pak způsobil výrazné ochlazení. Například v roce 2012 způsobil v jinak teplém Římě silné sněžení.

Právě podle italských meteorologů sílí sibiřská tlaková výše i letos. Může za to údajně tvorba stabilní sněhové pokrývky na Sibiři a dalších částech Eurasie. To zároveň posiluje i pravděpodobnost posunu tryskového proudění, což může zvýšit tok arktického vzduchu směrem k Evropě. "Pravděpodobnost kontinentálních studených vln roste, zejména ve druhé části zimy," dodávají.

[chooze:article;value:577797]

Podle Českého hydrometeorologického ústavu se ale v našich zeměpisných šířkách v nejbližších dnech vlivu sibiřské tlakové výše bát nemusíme. "Počasí u nás momentálně ovlivňuje tlaková výše se středem nad severovýchodním Německem, která se bude přesouvat nad východní Evropu, kde bude setrvávat minimálně týden," řekl TN.cz meteorolog ČHMÚ Pavel Šimandl.

"A právě tato výše bude mít vliv na počasí u nás. Převládat bude inverzní ráz počasí, při kterém by mělo být sice přes den většinou slunečno a nadprůměrně teplo, ale místy se budou vyskytovat mlhy nebo nízká oblačnost," doplnil.

Klimatolog: Změna klimatu přináší extrémnější počasí. Sucha můžou střídat silné srážky (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.