V obchodech prodávali falšované víno. Bylo dolévané vodou

[chooze:gallery;value:37728]

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozornila na portálu Potraviny na pranýři na pančované víno. Konkrétně jde o bílé bulharské víno Bílý medvěd šarže L 00618/24423, které vyrobila společnost Logodaj Winery.

Vzorek inspektoři odebrali 5. dubna 2024 v prodejně Kaufland na ulici Řípská v Brně. "Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem vody. Přídavek vody do vína je nepovolený vinařský postup," uvádí inspekce.

To ale nebylo vše. "Ve víně bylo zjištěno nadlimitní zvýšení množství přirozeného alkoholu," uvedli dále inspektoři s tím, že podle nich to ukazuje na umělé přislazování hroznového moštu, ze kterého bylo víno vyrobeno.

[chooze:article;value:577990]

"Legislativa připouští přídavek cukru do hroznového moštu ke zvýšení obsahu etanolu ve víně, ale podle vinařské oblasti je stanovena mezní hodnota obsahu etanolu z přidaného cukru," dodávají.

"Na základě doručených výsledků laboratorních analýz SZPI došlo ke stažení dotčené šarže z prodeje v celé prodejní síti Kaufland. Celou situaci jsme řešili pak přímo s dodavatelem," sdělila pak k celé záležitosti mluvčí společnosti Kaufland Renata Maierl​​​​.

Na další závadné víno narazili inspektoři v Albertu ve Vyškově. Šlo o bílé víno odrůdy Pálava od společnosti Patria Kobylí ze šarže 24-22/J. Vzorek inspektoři odebrali 28. srpna. Víno přitom vykazovalo známky zkažení.

[chooze:article;value:578800]

"V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza," uvádí inspektoři. Oxidáza je podle encyklopedie vína vada, která vzniká stykem vína se vzdušným kyslíkem. Víno jím přitom může být zcela znehodnoceno.

"Za toto zjištění jsme se zákazníkům ihned omluvili a víno jsme stáhli z prodeje. Jednalo se o dvě desítky lahví. Zákazníci, kteří si uvedené víno z vinařství Kobylí zakoupili, je mají možnost vrátit a samozřejmě dostanou zpět peníze. Za vzniklou situaci se ještě jednou velice omlouváme," reagoval mluvčí sítě Albert Jiří Mareček.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.