Smrt dabéra Hromady otřásla jeho blízkými: Měl jedno velké přání

[chooze:gallery;value:37722]

​O smrti herce informoval na facebooku herec Radek Fejt. "Pro tolik lidí jsi toho tolik udělal! Nezapomeneme!" vzkázal mu do nebe. Hromada si přál, aby se k lidem z LGBTQ+ přistupovalo stejně jako ke všem ostatním. Od 90. let vedl celostátní organizaci českého gay a lesbického hnutí, a v roce 2006 dokonce pomohl prosadit zákon o registrovaném partnerství.

Jeho vize ale sahaly mnohem dál. "Dnešní generace by to chtěla vyřešit manželstvím, protože si myslí, že by se tím vyřešilo všechno. Já si to nemyslím: manželství je 2 000 let starý institut katolické církve a do moderní doby jako takový se pro všechny rovnoprávné občany této země nehodí. Osobně se mi líbí vzor udělat pro všechny stejný institut, například pod oním názvem soužití," svěřil se kdysi v rozhovoru pro LUI.

[chooze:article;value:578712]

Za jeho celoživotní úsilí mu vzdala hold řada politiků i osobností. "Jiří Hromada v jednom rozhovoru tvrdil, že on se nebude pokoušet prosadit rovné manželství. Že na to společnost není připravena. Že to nechá generaci, která přijde po něm. Moc mě mrzí, že jsme to nestihli," svěřil se na sociální síti X politik Tomáš Guth Jarkovský (Piráti).

"Je mi to moc líto. S panem Hromadou jsem jednal mnohokrát, měl můj respekt. Obdivoval jsem nasazení, se kterým dokázal nenásilně bojovat za to, v co věřil. Věřil i v Boha a v Jeho přítomnost v každém z nás. Dnes k Němu odešel. Ať odpočívá v pokoji," rozloučil se s hercem na sociální síti X Miroslav Kalousek.

[chooze:article;value:567503]

Soustrast vyjádřil i ministr kultury Martin Baxa (ODS). "Odešel Jiří Hromada, herec, režisér, dabér mnoha světových hvězd a do roku 2017 prezident Herecké asociace. Svým talentem se zapsal v srdcích tisíců diváků. Byl také vytrvalým bojovníkem za práva LGBTQ+ komunity a výrazně se zasadil o její přijetí v porevoluční České republice. Upřímnou soustrast pozůstalým a blízkým," napsal.

Zemřel herec a dabér Jiří Hromada. Bylo mu 66 let:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.