Nemocnice se bouří proti úhradové vyhlášce. Není prý férová

Stejný zákrok, stejně kvalifikování lékaři, ale menší nemocnice, takže méně peněz od pojišťovny. Malým nemocnicím se takový systém úhrad rozhodně nelíbí. Rozdílné platby podle nich fakultní nemocnice jen zvýhodňují. Některé operace navíc podle vyhlášky budou moct provádět jen vybraná centra.

"Ty nemocnice, které nemají status centra a budou operovat pacienta, který neprojde urgentním příjmem, dostanou polovinu úhrady. To znamená, že ten výkon budou dělat s velkou ztrátou," říká předseda Asociace českých a moravských nemocnic Michal Čarvaš.

"Péče, která je v nemocnicích vykazována stejným způsobem, zpravidla nebývá stejná. Ve velkých nemocnicích nebo centrech je péče poskytovaná náročným klientům, kteří mají větší nároky na výkonnost operace nebo nároky na pooperační péči," brání ale tento systém náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník.

[chooze:article;value:579072]

Asociaci českých a moravských nemocnic se vyhláška nelíbí a chce podat stížnost k Ústavnímu soudu. Ministerstvo zdravotnictví kritiku částečně přijímá. Ty největší rozdíly se prý ale snaží postupně dorovnávat.

"V některých případech to skutečně není spravedlivé. Některé výkony jsou srovnatelně nákladné jako v regionální nemocnici. Tyto nerovnosti sbližujeme," tvrdí Pláteník. Čarvaš to ale vidí jinak. "Je to jen kosmetika, reálně se ty rozdíly jen zvyšují. Úhradová vyhláška je poslední kapka a nevidíme tam posun k lepšímu," řekl.

[chooze:article;value:578624]

Kritika zaznívá také z opozice. "Ministr rozvrátil české zdravotnictví, ať už prostřednictvím své úhradové vyhlášky, tak prostřednictvím činu. On je takový ministr sjednotitel. Všimněte si, on všechny segmenty zdravotnictví sjednotil proti sobě," pustil se do Vlastimila Válka (TOP 09) stínový ministr zdravotnictví hnutí ANO Kamal Farhan.

Proti úhradové vyhlášce vystupují i praktičtí lékaři a ambulantní specialisté. Ti na protest od 29. do 30. října uzavřou své ordinace.

Rozdíly plateb za zákroky mohou být i statisícové:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.