Brusel řešil problém migrace. Musíme být důslednější, řekl premiér Fiala

Odbojovou buňku tvoří celkem jedenáct států včetně České republiky a první sezení si svolaly na čtvrteční dopoledne. Tedy hodinu před začátkem summitu Evropské rady, kde se téma běženců probíralo oficiálně. "Nesmíme se bát ani změn v legislativě. Tam, kde prostě azylová a migrační politika Evropy nefunguje, tak jí musíme změnit," řekl premiér Fiala (ODS).

Spřažené země mají jasný plán – přitvrdit a začít jednat rychleji. Shodu mezi sebou našli snadno, mezi všemi sedmadvaceti státy to ale zdaleka tak jednoduché nebylo. Například podle Německa by mohlo být účinným receptem to, kdyby začal co nejdříve platit nedávno schválený migrační pakt. Tomu ale nemůže přijít na jméno Polsko anebo Maďarsko. Některé státy by zase nejraději budovali návratová centra ve třetích zemích. I to má ale kritiky.

[chooze:article;value:578500]

Jedno je ale jisté, změnám a přitvrzení jsou otevření téměř všichni včetně předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Podle té by si Unie mohla vzít příklad z Itálie, která začala nelegální běžence deportovat do Albánie.

"Dosavadní kroky v boji proti migraci nestačí, musíme jednat rozhodněji, rychleji, musíme zlepšit návratovou politiku a problém nelegální migrace řešit ještě předtím, než se migranti dostanou do zemí Evropské unie," sdělil před odletem do Bruselu český předseda vlády Petr Fiala. Své návrhy představil také na síti X. "Evropská unie zůstala v řešení migrace na půli cest," napsal mimo jiné.

Jednání o migraci se na summitu protáhlo na dlouhé hodiny. Jiné body ale prošly hladce, například to, že Evropská unie bude i nadále podporovat Ukrajinu. Evropské rady se osobně zúčastnil také prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten lídrům představil svůj plán, jak chce dovést Ukrajinu k vítězství. "Pokud začneme teď a budeme se řídit plánem na vítězství, zvládneme ukončit válku nejpozději příští rok," řekl Zelenskyj.

Plán zahrnuje donucení Moskvy k diplomatickému jednání nebo vytvoření vojenského tlaku na Rusko.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.