Lékaři se před protesty hádají. Spor vznikl kvůli penězům

Praktici a ambulantní specialisté se připravují na zavření ordinací. Pozastavili se mimo jiné nad tím, že jim podle nich pomaleji rostou úhrady. Podle Ludvíka to tak ale není.

"V roce 2024 ve srovnání s rokem 2023 byl navýšen segment praktických lékařů o 10 %, pediatrů o 17 %, zatímco nemocnice podle úhradové vyhlášky v roce 2024 versus 2023 mají růst tempem 6 %. V roce 2025 oproti roku 2024 má podle návrhu úhradové vyhlášky v segmentu praktických lékařů dojít k nárůstu úhrad o 2,83 %, zatímco v segmentu nemocnic má dojít pouze k třetinovému nárůstu, a to o 0,9 %. Skutečnost je tedy přesně opačná," vzkázal.

Ke stížnostem na úhradovou vyhlášku se přidali například i kardiologové. Úhrady za kardiologickou a kardiochirurgickou hospitalizační péči totiž má osekat o více než 10 %, což podle nich znamená pravděpodobně minus stovky milionů korun.

[chooze:article;value:578816]

"Jedním ze základních poslání České kardiologické společnosti je podpora péče o nemocné s chorobami srdce a cév a zvyšování odborné úrovně této péče v České republice. Máme teď vážné obavy, že pokles úhrad v kardiologii, ke kterému má podle návrhu nové vyhlášky dojít, může kvalitu kardiovaskulární péče negativně ovlivnit," řekl předseda České kardiologické společnosti Petr Ošťádal.

"Snížení úhrad za operace srdce může mít nepříznivý dopad na jejich dostupnost," prohlásil předseda České společnosti kardiovaskulární chirurgie Jan Vojáček.

"Pokles úhrad nás zaskočil. V nejbližších dnech ale kardiovaskulární centra neplánují jakkoli omezovat péči o pacienty. Rádi bychom vše probrali s ministerstvem zdravotnictví, protože s námi do této chvíle o úhradách nikdo konstruktivně nejednal," doplnil místopředseda České kardiologické společnosti Aleš Linhart.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.